Hlavní obsah

Bičík v euforii: Klidně bych balón sežral, jen abych neinkasoval

Liberec

Padnul k zemi jako podťatý. Euforie ze zisku mistrovského titulu podlomila brankáři Liberce Davidu Bičíkovi nohy. Mohl slavit právem. V posledním zápase sezóny nových mistrů byl nejlepším mužem na trávníku. Předvedl tři fantastické zákroky, po nichž zůstala síť za jeho zády neposkvrněna, a tak mohli Severočeši slavit třetí titul v historii! „Klidně bych balón sežral, jen abych nedostal gól,“ řehtal se s medailí na krku a plechovkou piva v ruce strážce liberecké svatyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký brankář David Bičík v zápase s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Liberec slaví s mistrovským pohárem

Bylo hodně těžké jít do zápasu s vědomím, že stačí nedostat gól a titul je váš?

U nás chtějí všichni hrát dopředu, takže jsme na nějakou velkou defenzivu nemysleli. Zvláště, když je Plzeň tak dobrá dopředu. Nechtěli jsme hrát na nula nula. Ale Západočeši nás přehráli. Měli jsme štěstí. V prvním poločase jsme měli dvě tři šance. Kdybychom je proměnili, zápas pro nás byl jednodušší. Po přestávce jsme byli pod tlakem. Plzeň prodala zkušenosti z Ligy mistrů. Ukázala, že má velmi dobrý kádr. Měli jsme štěstí.

U vás stálo přímo měrou vrchovatou. Dvakrát hráči soupeře nastřelili tyčku branky.

Měl jsem ji dobře postavenou. Ale při střele Wágnera jsem si na míč sáhnul. Rána Bakoše v prvním poločase šla však mimo můj dosah. Nicméně štěstí jsem měl rozhodně. Ale stálo ke mně zády půlku jara. Kolikrát jsem si na míč sáhnul, ale stejně mi prošel do sítě. Létal kolem rukou, nohou, ale prostě jsem ho v pravý čas nezastavil. Teď se vše v dobré obrátilo.

Jak složité bylo zmařit šanci Bakoše, který se deset minut po přestávce zjevil proti vám zcela nekrytý na penaltě v ideální střelecké pozici?

Honza Nezmar podskočil míč. Udělal jsem dva rychlé kroky proti Bakošovi a prostě risknul stranu. Rozhodně šlo o nejsložitější zákrok zápasu. Vychytal jsem několik nul v sezóně, ale proti Plzni je rozhodně nejcennější.

Byl zápas hodně vyčerpávající psychicky při bezbrankovém stavu, kdy stačila jedna chyba, a titul by připadl soupeři?

Když jsem byl mladší, létaly mi v hlavě blbosti. Prémie, vyhrajeme, titul... Člověk se musí koncentrovat. Nikdy nevíte, odkud přiletí balón. Neřešil jsem, jestli jsem nervózní. Věděl jsem, že musím balón klidně sežrat. Nechtěl jsem dostat gól třeba minutu před koncem.

Vychytal jste deset čistých kont. Cítil jste v letošní sezóně životní formu?

Proti Plzni jsem něco chytil. Splatil jsem klukům, že v předešlých duelech jsem nečapnul nic. Přemýšlel jsem o tom, proč mě balóny nenachází. Že mi míč vezme přes prsty a stejně končí v síti. Trenér brankářů Veselý mě několikrát podržel. I můj náhradník Zbyněk Hauzr, který je skvělý kolega. Moje nuly jsou i jejich práce. Musel jsem přidat v tréninku. Hodně jsme pilovali odrazovou sílu, skákali přes překážky, ladili centry. Všichni brankáři v lize umí chytat. Je jedno, jestli jste na Žižkově nebo ve Spartě. Prostě potřebujete štěstí. A já ho proti Plzni měl.

Bezprostředně po utkání jste vypadal hodně dojatý a zničený, brzy poté zase plný síly a energie. Jaké byly bezprostřední pocity?

Euforie. Když jsme se odebrali do šatny, tak jsem se trošku uklidnil. Rychle došlo na nějaká piva, měli jsme hlad, takže přišel útlum. Ale oslava na náměstí s fanoušky nás zvedla. Nechal jsem si i vousy, aby mě všichni poznali a věděli, že jsem nový český šampión.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články