Hlavní obsah

Expert Zelenka o libereckých titulech: Neuvěřitelné, klobouk dolů!

Josef PešoutSport.czPrávo

Pochází z Liberce, ale prošel spoustou ligových klubů a v poslední době se z něj stal televizní expert. Někdejší dlouholetý fotbalový útočník Luděk Zelenka nechyběl ani při ligovém finále mezi Slovanem Liberec a Viktorií Plzeň. Po zápase se zdravil se spoustou známých a našel si i chvilku pro rozhovor pro Sport.cz.

Foto: bohemians1905.cz

Luděk Zelenka

Článek

Co titul pro Liberec z vašeho pohledu znamená?

Jsem Liberečák. Chci si ale zachovat objektivní obraz, přesto musím prohlásit, že je to obrovský úspěch klubu i města. Mít za deset let tři tituly, to považuji za neuvěřitelné. Klobouk dolů. Proti Plzni uhrál Slovan potřebnou remízu trošku se štěstím, ale za celkový průběh sezóny si kluci první místo zasloužili. Bylo ošidné, že se rozhoduje v jediném zápase.

V čem je výjimečnost libereckého klubu?

Znovu říkám, že má tři tituly, a přitom to není Sparta, ani Slavia. Ukazuje se, že se v Liberci fotbal dělá stabilně dobře. Bez ohledu na to, jaký je ve Slovanu trenér, nebo hráči. Klíčová je asi pohoda v kabině, která se přenáší i na hřiště.

Předešlý titul v roce 2006 slavili s Libercem třeba Zápotočný, Polák, Marek Čech, Košťál, Papoušek, Zbyněk Pospěch, Holenda a další. Co říkáte na současný kádr Slovanu?

Jen namátkou řeknu, že třeba mladí útočníci Rabušic, Šural, Hadaščok mohou mít před sebou skvělou kariéru. Určitě je tenhle klubový úspěch nastartuje.

Kdo z libereckých hráčů udělal největší vzestup?

Musím vyzdvihnout Theodora Gebre Selassieho. Za rok a půl se neskutečně zlepšil a už je součástí reprezentace. Byl hvězdou ligy, famózně zvládl poslední dva zápasy v Jablonci a s Plzní.

A kteří další hráči vás v sezóně zaujali?

Jako bývalý střelec si vážím bilance jabloneckého kanonýra Davida Lafaty. Hlavně podzim měl vynikající. Ale ligu obohacovali svou kvalitou stejně jako rok předtím i liberecký Štajner, plzeňští Bakoš, Horváth. I když je Plzeň až třetí, nemělo by se zapomínat, co v sezóně dokázala na mezinárodní scéně. Myslím, že i pro Západočechy to byl fantastický ročník, byť ne korunovaný obhajobou titulu.

Reklama

Související témata: