Hlavní obsah

Titul nevystřelil, Schalke neodčinil, a tak byl Bakoš mrzutý

Praha

Hrál životní sezónu. V české nejvyšší soutěži vstřelil plzeňský fotbalový útočník Marek Bakoš šestnáct branek, dalších osm přidal v zápasech evropských pohárů. Ale dvě situace i s odstupem času kalí slovenskému snajprovi radost z osobních úspěchů. Při odvetě Evropské ligy na Schalke se nechal vyloučit a podepsal se pod vyřazení Západočechů, v 30. kole Gambrinus ligy v Liberci pak zazdil dvě obrovské šance a jednu víc než stoprocentní, tudíž titul připadl Severočechům. „Chtěl jsem na závěr sezóny odčinit vyloučení na Schalke. Je mi to líto,“ stýská si i s odstupem Bakoš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kanonýr Marek Bakoš nechápe.

Článek

Váš konečný účet se zastavil na šestnácti ligových trefách. Byl jste blízko i sedmnácté při posledním kole v Liberci. Jak moc bolí neproměněné šance v souboji se Severočechy, kde jste mohl Plzni vystřelit druhý mistrovský titul v řadě?

Chtěl jsem odčinit červenou kartu z odvety Evropské ligy, kde jsem Plzeň vyřadil. Kdybych gólem zařídil místo v předkole Ligy mistrů, bral bych vyloučení za smazané. Ale Bičík mě skvěle přečetl. Fotbal prostě přináší i negativní stránky. Vstřelil jsem sice nejvíc gólů v kariéře během jednoho ligového ročníku, ale červená ze Schalke a šance v Liberci mě budou dlouho strašit. Ale neexistuje žádný lék. Prostě jen čas. Postupně vše přebolí.

Skutečně ani vaše mimořádná produktivita, kterou jste Plzni pomohl v lize k třetímu místu a vlastně právě postupu do Ligy mistrů a následně Evropské ligy vaši bolest nepřekryje?

Zápasy Ligy mistrů jsou už tak daleko, že se góly v nich mohu těžko utěšovat. Jsem zklamaný a ne úplně pozitivně naladěný. Ale když se podívám na všechny zápasy zpátky, Plzeň zanechala v sezóně hodně pozitivní dojem. Získali jsme si snad mraky fanoušků. Lidi v Plzni nechodili na soupeře, ale na nás, což je největší ocenění.

Které bodové ztráty během sezóny vás zpětně nejvíc mrzí, a přikládáte jim klíčovou roli při nenaplněném tažení za titulem?

Finiš byl neuvěřitelný. Možná už nikdy v životě nebudu hrát zápas, jakým byl ten v Liberci. Vývoj dal soutěži neuvěřitelný náboj. Ale my jsme titul neprohráli pod Ještědem. Mrzí třeba domácí ztráta právě se Severočechy hned v prvním kole. Byli jsme tři dny po utkání v Trondheimu a remizovali 2:2. Před posledním kolem jsem si vybavil, jak jsme v mistrovské sezóně na úvod doma stejným výsledkem hráli s Olomoucí a nakonec slavili titul. Doufal jsem v opakování scénáře, ale bohužel...

Promítla se hodně do konečného ligového účtování plzeňská vystoupení v evropských pohárových soutěžích?

Na podzim určitě ano. Po euforii v Evropě vždy následoval ne úplně podařený zápas na domácí scéně. Neříkám, že bychom se nesoustředili. Herně nešlo o nevydařené duely. Ale výsledkově nám utkání v lize nevycházela. Nicméně jsme o rok zkušenější a silnější. Už se nic podobného opakovat nebude.

Štve hodně i skutečnost, že jste nakonec po remíze v Liberci klesli až na třetí místo za Spartu?

Lepší je být třetí po finiši, v němž hrajete do posledního kola o titul, než skončit druhý bez naděje ligu vyhrát.

Ve srovnání s minulou sezónou jste si vyzkoušeli pozici, v níž jste první příčku nehájili před pronásledovateli, ale útočili ze zadních pozic. Která role je příznivější?

Minulou sezónu jsme se báli o výsledky, ale byli nahoře. Letos jsme museli čekat na zaváhání soupeřů. Myslím, že je lepší být první a mít vše ve své režii.

Nebude druhá fantastická sezóna v podání Plzně konečnou pro současný tým? Můžete v budoucnu podobné výsledky opakovat?

Myslím, že pětadevadesát procent současného týmu zůstane. Věřím v pokračování nynějšího kádru bez větších změn, což nám umožní dosahovat stejných výsledků. Máme totiž výborné mužstvo, v němž je každý hráč nadstandardní.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice