Hlavní obsah

Fotbalista Zapalač si za doping odpyká 18 měsíců

Fotbalista Petr Zapalač si odpyká původně stanovený trest za dopingový nález ve výši 18 měsíců. Snížení sankce na jeden rok, o kterém rozhodla odvolací a revizní komise fotbalové asociace FAČR, zrušila nyní rozhodčí komise Českého olympijského výboru. Obrátil se na ni antidopingový výbor, který požadoval uložení dvouletého trestu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Hašek z Dukly (vlevo) a žižkovský Petr Zapalač.

Článek

Ve svém usnesení komise konstatovala, že verdikty fotbalové disciplinárky i ORK byly chybné a Zapalač měl skutečně dostat podle pravidel dvouletý trest. "Sama ale takový trest uložit nemohla vzhledem k tomu, že proti původnímu rozhodnutí se odvolal pouze sám Petr Zapalač," uvedla komise v prohlášení.

Pětadvacetiletý záložník nyní již druholigové Viktorie Žižkov měl pozitivní dopingový test po zářijovém utkání 7. ligového kola v Teplicích, kde přitom do zápasu ani nezasáhl. Zapalač se hájil tvrzením, že zakázanou látku užil bez svého vědomí, když si bral prášek na potlačení alergických reakcí. Rozhodčí komise ČOV však shledala, že okolnosti pro snížení povinného trestu v trvání dvou let nebyly dány. "Dopustil se nedbalosti, kterou v žádném případě není možno hodnotit jako nevýznamnou," uvedla komise.

Zapalačův trest se zpětně počítá od 20. října. Proti verdiktu rozhodčí komise se už v České republice nelze odvolat. Může tak učinit pouze fotbalová federace FIFA či antidopingová agentura WADA, a to ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne.

Reklama