Hlavní obsah

Brno doufá, že i ze čtvrté příčky proklouzne do ligy

Brno

Fotbalisté brněnské Zbrojovky porazili v závěrečném kole II. ligy Most 2:0, a přestože obsadili v konečné tabulce až čtvrtou příčku, doufají, že doprovodí Jihlavu do nejvyšší soutěže.

Foto: František Vrážel

Petr Švancara stejně jako celá Zbrojovka doufá, že si příští rok zahraje první ligu.

Článek

„Podle mých informací od představitelů fotbalového svazu zasedal v sobotu v Rakousku před mezistátním duelem Česka s Izraelem výkonný výbor a téměř jednohlasně odmítl, že by prvnímu Ústí nad Labem byla podruhé udělena výjimka, aby mohlo hrát ligu v Teplicích. Tím je start Severočechů v Gambrinus lize v podstatě smeten se stolu," informoval brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Jenže stadión pro první ligu nemá ani třetí Sokolov, kde chybí dostatečný počet míst na sezení, umělé osvětlení či vyhřívaný trávník. „Sokolovští se prý chtějí pustit do jeho rekonstrukce, ale podle mého názoru ji nemohou do ligového startu na konci července stihnout. Museli by taky dostat výjimku," myslí si Kudela.

Licenci pro první ligu už má

Zbrojovka má naopak už licenci na nejvyšší soutěž v kapse. „O tom, zda s Jihlavou postoupíme my, anebo Sokolov, má zhruba za dva týdny rozhodnout hlasováním ligové grémium, složené ze zástupců klubů a svazu. A já věřím, že bude proti jakýmkoliv výjimkám a podpoří, aby se elitní soutěž hrála ve městech, kde jsou pro prvoligový fotbal nejlepší podmínky," přeje si ředitel Zbrojovky. „Hovořil jsem kupříkladu s funkcionáři Plzně, Sparty či Teplic a ti mi sdělili, že se tím budou při rozhodování řídit."

Zbrojovka chce mít jasno co nejdřív. „Na první ligu budeme muset posílit kádr víc než na druhou. A v případě postupu se nám bude mnohem lépe jednat o podpoře se sponzory a brněnskou radnicí," vysvětlil Kudela.

Sportovně i ekonomicky stabilní

Zbrojovka by se do nejvyšší soutěže vrátila po roce. Po loňském sestupu jí sice totálně nevyšel druholigový podzim, avšak na jaře prohrála pouze s Jihlavou, a vyšvihla se do popředí tabulky.

Brněnský klub změnil na začátku roku majitele, bratry Prosovy vystřídal v čele právník Jaroslav Přeček. Tím se Zbrojovka sportovně i ekonomicky stabilizovala. „Výplaty nám teď už chodí pravidelně," libuje si brankář Martin Doležal.

Reklama

Související témata: