Hlavní obsah

Svůj mladý věk nijak neřeším, říká Přerost, nový kouč fotbalistů Teplic

Josef PešoutSport.czPrávo
Aktualizováno

Fotbalová Gambrinus liga pozná od léta nového muže v roli hlavního trenéra. Premiérovou sezónu v této ostře sledované pozici má před sebou teprve 34letý Lukáš Přerost, který byl oficiálně představen coby nový kouč FK Teplice. „Chtěl bych navázat na práci svého předchůdce Petra Radu,“ řekl benjamínek mezi ligovými lodivody v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisty Teplic povede Lukáš Přerost.

Článek

Nejste v jednoduché situaci. Ať už kvůli nízkému věku, či faktu, že váš otec byl dlouho ve vedení místních skláren a pořád je špičkovým funkcionářem klubu a členem jeho představenstva. Jak to vnímáte?

Co se týče svého mládí, tak to nijak neřeším. Začal jsem hodně brzy trénovat, už v jedenadvaceti letech, a to je přece nějaká praxe. Možná, že je větší, než když nějaký fotbalista skončí hráčskou kariéru v pětatřiceti a teprve se vydá na první trenérské krůčky. Já mám výhodu, že jsem si prošel postupně všemi věkovými kategoriemi, takže strach z první ligy nemám. Zároveň si ale uvědomuji, že mě všichni budou spojovat s otcem. Já ani on s tím nic neuděláme. Ale pro mě je důležité, že lidé, kteří mě znají ze stadiónu, vědí, že mě otec nikdy neprotežoval. Ale jsme v Čechách a vždycky se najde někdo, kdo bude spekulovat. Mohu přesvědčit jen prací a výsledky.

V teplickém klubu jste poznal hodně trenérů prvoligového týmu. Kdo je vaším vzorem?

Když se mě na to ptali, zmínil jsem trenéra Radu. Je impulsivní, trénink pod ním má atmosféru, dovede hráče vyburcovat, a to mi bylo blízké. Byl jsem jeho asistentem v loňské sezóně. A chtěl bych navázat na jeho práci.

Dostal jste se do společnosti renomovaných ligových koučů, jako jsou Lavička, Šilhavý, Vrba, Komňacký, Cipro, už zmíněný Rada a další. Co to pro vás znamená?

Především to je pro mě obrovská pocta. Nevím, jestli mi to už pořádně dochází. Když jsem začínal trénovat, chtěl jsem se věnovat mládežnickým kategoriím. O to víc si vážím důvěry, jakou dostávám v první lize.

Jaké moderní trendy byste rád praktikoval na lavičce Teplic?

Cestu ukazují Plzeň a Liberec svým ofenzivním fotbalem. Snažili jsme se o něj i na jaře, ale chyběli nám zranění Ljevakovič a Mahmutovič.

Co vás čeká po nástupu do funkce?

S hráči zahájíme letní přípravu 18. června. Nejprve chceme dořešit složení hráčského kádru, z něhož podle sdělení sportovního manažera Pavla Verbíře odcházejí Zoubele, Smejkal, Stožický. Z hostování by se měli vrátit Lácha, Moulis, Veverka, Melunovič, snad i Jungr. Uvidíme, jak to bude s Hoškem, který působil v Polsku.

Reklama

Související témata: