Hlavní obsah

Ústí nedostalo licenci, první ligu bude hrát Zbrojovka Brno

Praha

Fotbalisté Zbrojovky Brno se po roce vracejí mezi prvoligovou elitu. Dnes to posvětil licenční tribunál a návrat Brna schválilo i mimořádné ligové shromáždění.

Foto: František Vrážel

Útočník Brna Petr Švancara potáhne Brno i v první lize.

Článek

„Je to rychlejší, než jsme čekali, ale o to příjemnější. První liga je prostě výkladní skříň fotbalu a s druhou se to nedá srovnat," přiznal sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Brno sice skončilo ve druhé lize až na čtvrtém místě, ale u zeleného stolu vybojovalo postup. Mezi elitu doprovodí Jihlavu. Vítěz druhé ligy z Ústí nad Labem nemá vlastní odpovídající stadión a znovu chtěl hrát ligu v teplickém azylu, stejně jako v předminulé sezóně. „Zástupci klubů naprostou většinou žádost Ústí hrát jinde zamítli," prozradil po jednání místopředseda Fotbalové asociace České republiky za ligu Dušan Svoboda.

Třetí ve druhé lize skončil Sokolov, a tudíž měl nárok hrát nejvyšší soutěž ještě před Brnem. „Ale zástupci Sokolova ještě před hlasováním jasně deklarovali, že o nejvyšší soutěž nemají zájem, že chtějí jít postupnou cestou," řekl Svoboda.

Na jaře jsme byli nejlepší, říká Kudela

A protože Brno má na rozdíl od Ústí i Sokolova odpovídající stadión, licenci dostalo. „Brno si ligu určitě zaslouží. Sice jsme nepostoupili přímo, ale na jaře jsme byli nejlepším týmem druhé ligy. A jsme jediní, kteří splnili podmínky pro start v nejvyšší soutěži," řekl Kudela.

Po podzimu byla Zbrojovka až čtrnáctá ve druhé lize, ale nový trenér Petr Čuhel vytáhl tým až na čtvrté místo. „V zimě jsme se nezávazně bavili o budoucnosti. Cílem všech byl návrat, ale nikdo nečekal, že to půjde takhle rychle. Je to důsledek obrovského nadšení spousty lidí," uvedl Kudela.

Dobře však ví, že všechny v klubu teď čeká spousta práce. „V první řadě musíme posílit mužstvo, aby hrálo v lize důstojnou roli a ne aby po roce znovu sestoupilo. Razantně posílit potřebujeme," ví Kudela.

Švancara získal novou smlouvu

Z klíčových hráčů ve Zbrojovce zůstane miláček tribun Švancara. „Smlouva mu skončila, ale budeme ji prodlužovat. Předběžně jsme domluveni," prozradil Kudela. V Brně působí i zkušený Koloušek, klub bude usilovat o setrvání Mezlíka. Naopak hostování neprodlouží Sedláčkovi a Chigouovi.

O dalších posilách zatím Kudela nechce konkrétně hovořit. „S trenérem jsme se bavili, že chceme hlavně pracovité hráče s nějakými zkušenostmi. Nemyslím tím ale pětatřicetileté borce za miliónové částky. Rozhodně nebudeme nikoho přeplácet," přiznal.

Brno chce získat posily

Klub je po ekonomické stránce stabilizován. „Hráčům ani trenérům nedlužíme nic. Je tady jen dluh ve výši pár set tisíc, což jsou pozůstatky z minulosti. Po finanční stránce budeme na ligu určitě připraveni, rozpočet navýšíme. Teď musíme zapracovat na posilách," dodal sportovní ředitel Zbrojovky.

Licenční tribunál rovněž uděloval dodatečně licence pro druhou ligu. Pro tuto soutěž ji obdrželo bez výhrad Ústí a dodatečně také Opava a Táborsko. Jediným, kdo licenci zatím nemá, je Most, jeho odvolání se bude projednávat 19. června. „V případě, že by licenci nedostal, sestoupí do ČFL. A z této soutěže by byl osloven tým na prvním nepostupovém místě, což jsou v tuto chvíli Pardubice," sdělil licenční manažer Stanislav Rýznar.

Druhá liga tak má třináct jistých účastníků. Rozhodovat se ještě bude o nováčcích, kterými budou Chrudim z ČFL a HFK Olomouc, nebo Frýdek-Místek, kteří se perou o jedno postupové místo z MSFL.

Reklama

Související témata: