Hlavní obsah

Fotbalisté pražské Sparty začali přípravu už i s brankářem Čechem

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty ve středu dopoledne začali pod vedením nového kouče Vítězslava Lavičky přípravu před nadcházející sezonou. Na úvodní sraz v tréninkovém centru na Strahově už dorazil také brankář Marek Čech, který se před pár dny nedohodl na prodloužení smlouvy s Plzní a stal se první letní posilou Letenských. Se Spartou se dohodl na roční smlouvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Čech ještě v dresu Plzně.

Článek

Čech přijel na sraz se sádrou na ruce, která mu chrání lehce poraněný prst. O nic vážného by nemělo jít. "Během týdne maximálně deseti dnů by to mělo být v pořádku. Teď to ještě chviličku potřebuje klid," řekl novinářům Čech.

Bývalý gólman Liberce, Žiliny, Trnavy či Lokomotivu Moskva strávil v Plzni jednu sezónu. Na podzim byl jedničkou a nastupoval i v Lize mistrů, větší část jarní sezóny ale odchytal Roman Pavlík. Šestatřicetiletý Čech nastoupil za Viktorii do patnácti ligových zápasů a sedmi duelů evropských pohárů.

Brankářský post ve Spartě naopak opouští Milan Švenger. Pětadvacetiletý gólman, který na jaře po příchodu Tomáše Vaclíka přišel o místo jedničky, bude hostovat ve slovenské Senici.

"Sparta měla ve svém kádru dva mladé gólmany. Po diskuzi s trenérským týmem i trenérem brankářů Pavlem Srníčkem jsme došli k závěru, že nejlepší bude jednoho z nich poslat na hostování, kde bude pravidelně hrát. Uvolněné místo jsme potřebovali zaplnit příchodem zkušenějšího. S Markem Čechem mám pozitivní zkušenosti z působení v Liberci," řekl Lavička.

Zkušený brankář je zatím jedinou novou posilou letenského celku, jinak se do Sparty pouze vrátili někteří hráči, kteří hostovali v jiných týmech. Přípravu s pražským klubem začali obránci Lukáš Hejda (naposledy Příbram) s Ondřejem Švejdíkem (Dukla) a záložník Martin Zeman (Admira Wacker).

Z hostování ve Slovácku se vrací také David Pavelka, jenž se ale připojí k týmu později, neboť na začátku června hrál s reprezentační jednadvacítkou evropskou kvalifikaci. Ze stejného důvodu má ještě volno záložník Ladislav Krejčí, kamerunský útočník Léonard Kweuke si rovněž plní reprezentační povinnosti. Ve čtvrtek se zapojí do tréninku bek Ondřej Kušnír.

Jinak Sparta hlásí zatím jen odchody. Po sezóně na Letné skončili zkušení záložník Libor Sionko a stoper Erich Brabec, který před pár dny posílil Senicu. Do tohoto klubu odešel vedle Švengra na hostování také mladík Martin Frýdek. Aktivní kariéru končí zkušený brankář Daniel Zítka, s B-týmem se bude připravovat útočník Miroslav Slepička, s nímž už Sparta do budoucna nepočítá.

Na startu přípravy se ve středu novému kouči Sparty hlásilo celkem 22 hráčů do pole a tři gólmani - vedle Čecha ještě jarní jednička Tomáš Vaclík a mladý Tomáš Holý. Trenéři si také z rezervy vytáhli několik mladíků. Podle Lavičky je tým potřeba posílit na dvou postech. "Když jsme si analyzovali stávající hráčský kádr, došli jsme k tomu, že bude potřeba posílit pravou část obrany a útočnou řadu," řekl Lavička.

Sparta se bude do 25. června připravovat v domácích podmínkách v Praze, pak vyrazí na soustředění do rakouského Bad Leonfeldenu, kde sehraje šest přípravných duelů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články