Hlavní obsah

Nový kouč Sparty Lavička: Nepřicházím něco bořit

Po necelých čtyřech letech se vrátil do fotbalové Sparty trenér Vítězslav Lavička. Na Letnou přichází bohatší o tříletou australskou školu v klubu Sydney FC a doufá, že s celkem svého srdce zažije úspěchy. „Nejsem naivní, že se mým příchodem hned vše změní, ale chci být součástí silné Sparty,“ říká devětačtyřicetiletý kouč.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězslav Lavička na svém prvním tréninku Sparty.

Článek

Váhal jste nad nabídkou Sparty dlouho?

Jsem sparťan, prožil jsem tu řadu let jako hráči i trenér a vazby ke klubu jsou hluboké. Nečekal jsem, že se nabídka objeví hned po mém návratu z Austrálie. Měl jsem z české ligy i jiné nabídky, ale když se ozvala Sparta, začal jsem o ní intenzivně přemýšlet.

Změnil se klub za dobu, co jste tu nebyl?

Těžko se to hodnotí, mám za sebou první trénink. Chtěl bych říct jen tolik, že do Sparty nepřicházím něco bořit. Chci tvořit a navázat na nějaký proces, který tady už byl započat.

Vyjasnil jste si kompetence s Jaroslavem Hřebíkem, který bude dělat sportovního ředitele?

Než jsme si se Spartou plácli, probíhalo několik schůzek jak s vedením, tak s Jardou. V této záležitosti rozhodně problém nenastal. Shodli jsme se i ve většině jmen ohledně hráčského kádru. Jen na Zápotočného s Kušnírem jsme měli oba trochu jiný názor. Ale oba s námi zahájili přípravu.

Angažoval jste se v přestupu brankáře Marka Čecha?

Sparta měla v kádru dva talentované brankáře a zkušeného Zítku, který končí hráčskou kariéru. Dohodli jsme se, že by bylo ideální, aby jeden brankář šel tam, kde bude pravidelně hrát a sbírat zkušenosti. Proto jsme Švengera poslali do Senice a vrátí se nám jako vyzrálejší hráč. S trenérem brankářů Pavlem Srníčkem jsme se shodli, že by bylo nejlepší to místo obsadit Markem Čechem. Je to zkušený gólman, v Plzni mu končila smlouva a moje zkušenost s ním je ze společného působení v Liberci velmi dobrá.

Kdo ještě přijde?

Chceme přivést pravého obránce a jednu posilu do útočné řady. Sparta má talentovanou mládež, ale jen s mladými to hrát nemůžeme. Chci, aby bylo mužstvo dobře vyvážené.

Jaké máte ambice?

Být součástí silné Sparty. Chci vytvořit pozitivní prostředí uvnitř klubu a naučit hráče mít respekt ke každému soupeři. Společné ambice jsou ty nejvyšší, to je jasné.

Kolik vám toho dalo australské angažmá?

Jsem moc rád, že mi osud do cesty tuhle možnost vůbec přihrál. Poprvé jsem působil v zahraničí, byla to obrovská zkušenost. Potkal jsem fajn lidi a každý den jsem se těšil do práce. Nebylo pro mě lehké tu kapitolu na konci třetí sezóny uzavřít, ale udělal jsem to kvůli rodině, která se mnou poslední rok v Austrálii už nemohla být.

Reklama

Související témata: