Hlavní obsah

S odchodem Gebre Selassieho jsem smířený, tvrdí trenér libereckého mistra Šilhavý

Liberec

Jako mistři ligy se sešli fotbalisté Slovanu Liberec k prvnímu tréninku před novou sezónou. Kouč Jaroslav Šilhavý se pomalu smiřuje s tím, že klub ztratí reprezentačního obránce Theodora Gebre Selassieho, ale zároveň doufá v příchod nových posil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Theodor Gebre Selassie v dresu Liberce (vlevo) v souboji s plzeňským Výclavem Pilařem. Nyní se oba sešli v reprezentaci

Článek

Jak probíhají úvodní dny přípravy?

Na prvním tréninku jsme rozdělili hráče na dvě skupiny a fotbalisté, kteří přišli na testy, absolvovali kromě dopolední fáze i odpolední utkání. Zbytek týmu, složený z kmenových hráčů, měl normální tréninkovou jednotku. Co se týče uvažovaných adeptů našeho dresu, je to sedm kluků do pole a jeden brankář. V pátek hráče čeká funkční vyšetření v Praze, v sobotu hrajeme charitativní utkání v Bílém Kostele. A v neděli testovaní hráči sehrají zápas s Převýšovem.

Jaká byla strategie při výběru uvažovaných posil?

Nehleděli jsme na dělení mladší, starší, ale na prvním místě musí být kvalita. Chceme vytvořit silné mužstvo, protože se chystáme na kvalifikaci o Ligu mistrů. Zajímaví jsou dva kluci z Dynama Kyjev a je na nich vidět, že mají pohybové i dovednostní návyky. Ale nechci předjímat. S vedením jsme se domluvili, že do neděle nebudeme nic bližšího sdělovat. Kromě zmíněných Ukrajinců tam byl například Kolumbijec, dva Slovinci, jeden Slovák a polský gólman.

Zatím vám chybějí některé opory. Jak to s nimi vypadá?

Jirka Štajner se připojí až v pátek, protože během čtvrtka se vrací z dovolené a dostal o jeden den delší volno. Breznaník má problém s prstem na noze, což je památka na jeho start za slovenskou reprezentaci proti Nizozemsku. A Gebre Selassie je na Euru v Polsku. A přiznám se, že o něj asi přijdeme natrvalo. Je o něj zájem a sám hráč to také akceptuje.

Co říkáte na jeho výkony na šampionátu?

Theo Gebre Selassie pokračuje v tom, jak na jaře v Liberci končil, kdy měl famózní finiš ligové sezóny. Jsem rád, že dělá dobrou reprezentaci klubu i Liberci. Byl významným článkem naší sestavy a budeme se snažit ho nahradit, i když to nebude snadné.

A co příchody?

Vrátil se Honza Blažek z pražské Slavie. A věřím, že ještě uvítáme čtyři až pět nových hráčů. Uvidíme, kdo tady zbude z těch testovaných cizinců. Poohlížíme se hlavně po pravém obránci, což je asi nejpalčivější post.

Jste v kontaktu s novým trenérem Sparty a kamarádem Víťou Lavičkou?

Samozřejmě. V minulých dnech jsme byli na večeři. A jestli narážíte na případné přesuny hráčů ze Sparty do Liberce, tak k žádné dohodě zatím nedošlo. Víťa chce vidět všechny svoje hráče, a pokud vím, tak žádnou selekci ještě nedělal.

Zpět k Liberci. Realizační tým jste rozšířil o asistenta Radima Nečase...

Vzali jsme ho právě kvůli tomu, že ve Slovanu už působil jako asistent Ladislava Škorpila. Zdejší prostředí zná včetně lidí kolem mužstva. Když jsem zvažoval doplnění trenérského týmu, padla volba na něj. Hráli jsme spolu také za pražskou Slavii.

Jaké jsou cíle do sezóny?

Vždycky je těžší obhajovat úspěch. Jádro ale tady zůstalo a jak jsem říkal, věřím v další posílení. Nechceme českému fotbalu udělat ostudu v Evropě.  A liga? Chceme předvádět stejný fotbal jako dosud a pokud to bude stačit na přední příčky, pak bychom byli jen rádi.

Reklama

Související témata: