Hlavní obsah

Chtěli bychom vyprodat domácí stadión, zasnil se nový jablonecký asistent Šmarda

První dny v nové roli asistenta trenéra jabloneckých fotbalistů má za sebou Michal Šmarda. Jedenačtyřicetiletý bývalý hráč řady ligových klubů přišel na sever Čech z Hradce Králové společně s hlavním koučem Václavem Kotalem. „Chtěli bychom vyprodat jablonecký stadión,“ zasnil se Šmarda v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost jabloneckých střelců Eliáše a Lafaty - ilustrační foto.

Článek

Mnozí fanoušci si vás pamatují z ligových trávníků. Můžete při svém nástupu do Jablonce shrnout dosavadní kariéru?

Vezmu to po pořádku: Hradec Králové, Olomouc, Sparta Praha, Blšany, Viktoria Žižkov, Hradec Králové a Bohemians 1905. Nejraději vzpomínám na mistrovský titul se Spartou pod trenérem Ščasným v sezóně 1998/99. Na Žižkově jsem zažil výbornou partu a znovu kouče Ščasného, ale i Víťu Lavičku a tehdejšího asistenta Jardu Šilhavého. Na jaře 2002 jsme hráli o titul a přišli jsme o něj pět minut před koncem posledního zápasu, kdy jsme dostali vyrovnávací gól od Kuky ze Slavie, a radoval se Liberec. Je to deset let, jenže mrzí mě to dodnes.

Jak jste se dostal k trenérské práci?

V Hradci Králové jsem začínal u druholigového celku jako asistent po boku Oldy Machaly, jehož poté vystřídal pan Kotal. Prožili jsme postup do ligy a dvě sezóny mezi elitou.

Vážíte si toho, že si vás Václav Kotal vzal i do Jablonce?

Co se týče naší spolupráce, jsem mu za ni moc vděčný. Už teď mohu říci, že jsem pod ním získal zkušenosti a byla to ohromná škola. Jablonec beru o stupínek výš, než Hradec. Tedy z pohledu hráčského kádru, zázemí a podobně. Věříme, že se nám bude dařit.

Jablonec jde do přípravy s kompletně novým realizačním týmem. Jak si rozdělíte úlohy?

Dalšími asistenty jsou Pavel Drsek a Roman Skuhravý, kteří budou mít na starosti i juniorský celek. Navíc přijde ještě Honza Stejskal, který bude trenérem brankářů. K týmu se připojí až po návratu z evropského šampionátu, kde je s českou reprezentací.

K hráčům máte věkově blízko...

S řadou z nich jsem se potkal ještě i na hřišti. V komunikaci nebude problém. Máme společný cíl, a tím je dobrý fotbal v jabloneckém provedení.

Tým ale skončil letos až osmý. Co tomu říkáte?

Nechceme se zabývat tím, co bylo. Hlavní je nastartovat dobře novou sezónu. Jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Je potřeba dokonale využít letní přípravu po stránce kondiční i herní.

Jaké máte přání?

Každý chce vyhrávat. Mým snem je, abychom vyprodali jablonecký stadión.

Reklama

Související témata: