Hlavní obsah

Sparta - Žižkov 3:0Sparta vstoupila do letní přípravy vítězně, uspěla i Slavia

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty vstoupili do letní přípravy na novou sezónu vítězně, když doma na Letné zdolali Viktorii Žižkov 3:0. Úřadující vicemistr Gambrinus ligy vsítil všechny své góly po změně stran, mezi střelce se zapsali Skalák, Podaný a Jirásek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězslav Lavička na tréninku Sparty

Článek

Nový sparťanský trenér Vítězslav Lavička do utkání nasadil 24 hráčů. Zahráli si i navrátilec z hostování v Rakousku Martin Zeman či devatenáctiletý pravý bek Opavy Vladimír Coufal, který je na Letné na testech.

"Přijel včera. Je to mladý hráč, který nastupuje pravidelně ve druhé lize a vypadá na pozici pravého obránce slibně, proto jsme se ho rozhodli vyzkoušet. Podílel se na jednom z gólů, což je pozitivní," řekl Lavička.

Po zaváhání Jarošíka mohl Sparta prohrávat

Spartě se vydařil vstup do utkání a už v první minutě se dostala do dvou slibných šancí. Po většinu zápasu měla převahu, ale podobně jako na jaře se trápila s koncovkou.

Na to mohla doplatit v 16. minutě, kdy chyboval při rozehrávce stoper Jarošík a Bartl postupoval sám na brankáře Vaclíka, kterého však nepřekonal. S dorážkou neuspěl ani Kalod.

Rozuzlení přišlo po změně stran

Sparťané se prosadili až po změně stran, kdy na hřiště vyběhla sestava složená převážně z hráčů, kteří na jaře hráli za rezervu či hostovali v jiných klubech. V 56. minutě se sparťané vyhnuli ofsajdové pasti Žižkova a Skalák otevřel skóre. O sedm minut později Polom odcentroval a přes Skaláka se dostal míč k Podanému, který hlavou zvýšil.

"Mladíci přinesli drajv a elán, pro konkurenci v kádru je to jen dobře. Třeba Skaláka bych hodnotil hodně pozitivně. Je to pracovitý hráč, navíc byl i efektivní. Ale nechci dělat větší závěry po jednom zápase," uvedl Lavička.

Žižkov mohl snížit po standardní situaci, ale Vaclík skvěle zasáhl proti Kiidronovi. Sedm minut před koncem vybojoval míč aktivní Skalák, našel Jiráska a ten stanovil konečné skóre.

V pondělí odjíždí Sparta na soustředění do Rakouska

"Zápas byl součástí hodně náročné kondiční přípravy. Z přístupu hráčů jsem měl dobrý pocit, dali do toho srdce. Byly tam dobré věci, i ty, na kterých je ještě třeba pracovat, jako na zbytečných ztrátách při přechodové fázi. Celkový pocit je ale dobrý," hodnotil utkání Lavička.

V pondělí odjíždí Sparta na soustředění do Rakouska, kam bere 24 hráčů do pole a tři brankáře. "Ale z těch 24 míst necháváme dvě volná místa pro hráče ze zahraničí, kteří přijdou na testy. Ostatní se budou připravovat s rezervou. Bohužel jich více vzít nemůžeme, i když by si to za tvrdou práci zasloužili," dodal Lavička.

Slavia s Radou na lavičce porazila Čáslav

Fotbalisté Slavie Praha s novým trenérem Petrem Radou vstoupili do letní přípravy výhrou. Na svém tréninkovém hřišti u stadionu v Edenu dnes porazili druholigovou Čáslav jasně 4:0.

Rada vyzkoušel 21 hráčů. Celý poločas odehrál za Slavii pouze slovenský obránce Martin Dobrotka, který přišel začátkem týdne ze Slovanu Bratislava. Jeho krajan a staronová posila ze Sydney Karol Kisel absolvoval úvodní poločas.

Slavii poslal do vedení v 18. minutě hlavou stoper Martin Latka po přihrávce útočníka Daniela Veselého, jenž se sám zapsal mezi střelce tři minuty před přestávkou. V 67. minutě zvýšil na 3:0 povedenou ranou z dálky střídající obránce Matúš Čonka a dvě minuty před koncem uzavřel skóre útočník Martin Hurka.

Přípravná fotbalové utkání:
Sparta Praha - Viktoria Žižkov 3:0 (0:0)
Branky: 56. Skalák, 63. Podaný, 83. Jirásek.
Sestava Sparty v I. poločase: Vaclík - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič (32. Polom) - Přikryl, Hušbauer, Grajciar, Matějovský, Krejčí (32. Podaný) - Kerič.
II. poločas: Holý (58. Vaclík) - Coufal, Brabec, Švejdík, Polom (64. Hybš) - Kadeřábek, Pavelka, Holek, Jirásek, Podaný (64. Zeman) - Skalák. Trenér: Lavička.
Slovan Liberec - Jiskra Mšeno 1:0 (0:0)
Branka: 48. Nezmar. Rozhodčí: Bílek. Hráno v Břízkách na 3x30 minut.
Základní sestava Liberce: Hauzr (45. Bičík) - Karišik, Nezmar, Tóth, Fleišman - Bosančič, Butenin (30. Vácha), Morozenko (30. Janů), Rilke (41. Blažek) - Blažek (30. Šural), Musiol (30. Hadaščok).
Sestava v závěrečné půlhodině: Bičík - Vácha, Butenin, Tóth, Liška - Hadaščok, Janů, Morozenko, Šural - Musiol, Blažek.
Mladá Boleslav - Bohemians 1905 0:0
Sestava Boleslavi v I. poločase: Miller - Tvaroha, Johana, Rolko, Tvrdý - Sedláček, Zbrožek - Mehanovič, Kulič, Táborský - Synek.
II. poločas: Miller - Kysela, Smejkal, Janíček, Brunclík - Bořil, Ščuk, Kúdela - Sivrič, Chramosta, Mareš. Trenér: Koubek.
Proboštov - Teplice 0:6 (0:2)
Branky: 59. a 84. Moulis, 14. Vondrášek, 16. Veverka, 80. Melunovič, 88. Krátký.
Sestava Teplic: Slavík (62. Lukáš) - Vondrášek (46. Šraga), Hošek, Jablonský, Ježdík - Jursa, Čajič - Krátký, Moulis, Veverka - Melunovič. Trenér: Přerost.
Slavia Praha - Čáslav 4:0 (2:0)
Branky: 18. Latka, 42. Veselý, 67. Čonka, 88. Koreš.
Sestava Slavie I. poločase: Čontofalský - Dostál, Dobrotka, Latka, Trubila - Vlček, Kisel, Jarolím, Milutinovič, Veselý - Paprčiak.
II. poločas: Berkovec - Mikula, Dobrotka, Hubáček, Trubila (57. Čonka) - Koreš, Frejlach, Zmrhal, Hurka, Tusjak - Paprčiak (57. Škoda).
Sokolov - Plzeň 0:2 (0:0)
Branky: 45. Čišovský, 48. Fillo. Hráno na 2x30 minut.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Šírl - Hora, Horváth - Štípek, Fillo, Malakjan - Ďuris. Trenér: Vrba.
Sokolov - Plzeň 2:2 (0:1)
Branky: 52. Javorský, 56. Kura - 33. Bakoš, 54. Ševinský. Hráno na 2x30 minut.
Plzeň: Ticháček - Krmenčík, Trapp, Ševinský, Beránek - Kyndl, Hrošovský, Petráček, Černý, Končal - Bakoš. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: