Hlavní obsah

Sparta - Kluž 1:0Sparta pomstila Řepku, Kadeřábkovým gólem porazila rumunského mistra

Bad Wimsbach
Aktualizováno

Pomstili svého exkapitána. Fotbalisté Sparty porazili ve svém prvním utkání na soustředění v Rakousku rumunského mistra CFR Kluž 1:0. Vítězný gól vstřelil střídající Pavel Kadeřábek. Zatímco Pražané ve svém prvním přípravném duelu v sobotu porazili na Letné 3:0 druholigovou Viktorii Žižkov, Kluž v pondělí zdolala České Budějovice vysoko 4:0 v duelu, v němž byl vyloučen bývalý kapitán Sparty Tomáš Řepka...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost fotbalistů Sparty - ilustrační foto

Článek

Na Kluž má Sparta dobré vzpomínky. Na podzim 2009 porazila rumunský celek v obou vzájemných zápasech základní skupiny Evropské ligy. Nejprve doma na Letné 2:0 a pak i díky Wilfriedově trefě v nastavení 3:2 venku.

Do Bad Wimsbachu, kde se přípravný duel hrál, odcestoval kompletní kádr. Hráči, kteří do zápasu nezasáhli, absolvovali trénink na vedlejším hřišti.

Jediným překvapením v základní sestavě byl Jiří Sklalák. Mladík, jemuž vyšel sobotní duel s Viktorkou, obsadil místo na hrotu. První velkou šanci měl po čtvrthodince Přikryl, ale brankář Felguieras jeho střelu chytil. Ve 22. minutě měla Sparta velké štěstí, soupeř během jediné akce trefil tyč a břevno. Bombu Hušbauera stačili Rumuni zblokovat na roh.

Do druhé půle vyběhl v dresu Sparty poprvé Pablo Gil, španělský pravý obránce z rezervy Realu Madrid, jehož Pražané testují. Přinesl svým novým spoluhráčům štěstí. V 63. minutě si další střídající hráč Kadeřábek zaběhl za obranu, obloučkem přehodil brankáře a otevřel skóre. Chvíli poté pak Krejčí v další šanci branku těsně minul. Kadeřábek pak vybídl ke skórování Keriče, ale gólman jeho volej nohou vykopl.

V závěru se Kluž snažila vyrovnat, brankář Vaclík však i ve druhém duelu letní přípravy udržel čisté konto.

Lavička si cení výhry nad silným protivníkem

„Každé takové vítězství nad silným protivníkem nám může pomoci do dalších týdnů a bude to mít pozitivní vliv na psychiku mužstva. Nechci výsledek a vítězství přeceňovat, ale vážíme si ho. Určitě to byl prospěšný test," libuje si v hodnocení pro sparťanský web trenér Vítězslav Lavička.

„Odehráli jsme druhý zápas bez inkasované branky, což je plus a značí to dobrou práci obrany, brankáře i týmu jako celku. V útočné fázi jsme měli pár nadějných šancí, ale chybí nám kvalitnější koncovka a finální fáze. Stále máme dost času na tom pracovat. Pro mě je ale důležité, že jsme z plné únavy dokázali zvládnout zápas proti těžkému soupeři po herní stránce i výsledkově," poukázal staronový kouč letenského týmu.

O jedinou trefu utkání se postaral Pavel Kadeřábek, který naskočil do druhého poločasu místo Tomáše Přikryla. „Dostal jsem od Marka Matějovského krásný balon. Pomohl mi také Jirka Skalák tím, že odtáhl svého hráče, čímž jsem měl proti sobě jen jednoho soupeře a získal dostatek manévrovacího prostoru. Věděl jsem hned, že chci zakončit," popisoval situaci před gólem.

Sparta - Kluž 1:0 (0:0)
Branka: 63. Kadeřábek.
Sestava Sparty: Vaclík - Vidlička (46. Pablo Gil), Jarošík, Zápotočný (65. Grajciar), Pamić - Přikryl (46. Kadeřábek), Hušbauer, Holek, Matějovský, Krejčí (79. Podaný) - Skalák (65. Kerič).

Reklama

Související témata: