Hlavní obsah

VIDEO: Liberec začne obhajobu v Příbrami, Sparta přivítá Řepkovy Jihočechy bez diváků

Praha
Aktualizováno

Poháry za minulou sezónu byly rozděleny, za chvíli začne ročník nový. Fotbalová Gambrinus liga zná po slavnostním ligovém shromáždění v hotelu Praha rozlosování. Mistr z Liberce začne obhajobu v Příbrami, oba nováčci musejí v prvním kole na hřiště soupeřů. Jihlava na Slavii a Brno nastoupí na Slovácku. Soutěž začne poslední červencový víkend, úvodní duel bude znám, až se o zápasy podělí televizní stanice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Liberce se radují ze zisku mistrovského titulu.

Článek

Vyhlášení nejlepších týmů uplynulého ročníku Gambrinus ligy

Vyhne se Sparta svému bývalému kapitánovi Řepkovi na bouřící Letné? To byl jeden z největších otazníků ligového losu.

Odpověď zní: Vyhne! Vzhledem k tomu, že Sparta dostala losovací číslo 16 a České Budějovice 6, podle Frončkových losovacích tabulek se ve 4. kole odehraje duel Sparta - České Budějovice.

Program 1. kola Gambrinus ligy
Teplice - Mladá Boleslav, Dukla - Sparta, Příbram - Liberec, Slovácko - Brno, Jablonec - Ostrava, Budějovice - Olomouc, Plzeň - Hradec, Slavia - Jihlava.
Úřední hrací termín 1. kola je sobota 28. července, program však bude ještě upřesněn

Letenští si mohou oddechnout, že právě duel s Řepkou a spol. obsáhne dvouzápasový trest. Ve druhém kole odehraje vicemistr v Generali Areně duel bez diváků s Příbramí.

Fotbalové asociace ČR kvůli výtržnostem fanoušků v duelu posledního ligového kola právě s Českými Budějovicemi zavřela Spartě stadión na dva zápasy a navrch jí uložila pokutu 300 tisíc korun. Letenským přitížilo, že již byli v podmínce.

Zatímco fanoušci v utkání posledního kola minulé sezóny spílali sparťanskému vedení za to, že v zimě přivedlo Jaroslava Hřebíka a mužstvo pak ztratilo šestibodový náskok a nezískalo titul, svého nedávného kapitána Tomáše Řepku, který musel v zimě Letnou opustit, naopak uctívali.

Teď má vedení Sparty jistotu, že sice přijde o vstupné ze dvou zápasů, k podobným výtržnostem však při druhém návratu Řepky na liduprázdném stadiónu nedojde...

Start ligy ustoupí olympiádě

„Osud si s námi zahrává," culil se sparťanský místopředseda Dušan Svoboda. Losovací čísla si kluby rozebírají s ohledem na to, aby se prostřídaly domácí zápasy v Praze, v severočeském regiónu apod. Vyhnout se Řepkovi na bouřící Letné tedy nebyl zase až tak veliký kumšt...

Souboje Sparty a Liberce jsou na programu ve 12. a 26. kole, s Plzní se Letenští utkají v 7. a 21. kole. Duel posledních dvou mistrů mezi Plzní a Libercem, který v minulé sezóně rozhodl v posledním kole o titulu pro Slovan, se uskuteční v 15. a 29. kole. Velká pražská derby mezi Spartou a Slavií se hrají v 9. a 23. kole.

Většina zápasů úvodního kola by se měla netradičně odehrát v pátek 27. července. „Nechceme s úvodním kolem konkurovat olympiádě, proto se posunou i televizní přenosy. Program úvodních kol upřesníme v příštích týdnech," avizoval Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR. „Jinak zůstává obvyklé televizní schéma. V pátek přenos na Nova Sport, v sobotu a pondělí na ČT4 a v neděli na Sport2."

Derby Bohemek hned na úvod druhé ligy

Jízdní řád dostala také druhá liga – a hned v 1. kole dojde na derby nesmiřitelných mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha. Před dvěma lety se neodehrálo, tým ze Střížkova kvůli vzájemným sporům odmítl nastoupit.

A teď má přijet hned na obnovenou premiéru vršovických klokanů v jejich domácím Ďolíčku! „Nemáme žádné signály, že by zase někdo odmítal někde nastoupit. Doufám, že to už se nikdy nestane," říká rázně Lubas.

Rozlosovány byly také mládežnické soutěže včetně nově vzniklé juniorské ligy, kde má svůj tým každý z prvoligových zástupců plus Táborsko a Bohemians 1905. Hrát v ní mohou fotbalisté do 21 let a pět starších, přičemž jen dva hráči mohou být ze soupisky prvního týmu. Juniorská liga má hrací den v pondělí a v úterý, kdy bude televizní přenos na ČT4.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice