Hlavní obsah

Ligové kluby hledají formu v Rakousku, jen Slavia zvolila Itálii

Radek MalinaPrávo

Potkat v tuzemsku fotbalové hvězdy nejvyšší české soutěže je s vidinou blížícího se startu Gambrinus ligy prakticky nemožné. Zato když vyrazíte na dovolenou do Rakouska, tak Štajnera, Limberského, Kweukeho či další esa známá z domácích trávníků nemůžete minout. Elitní české týmy se přestěhovaly dočasně k jižním sousedům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Plzně budou ve stejném rakouském hotelu jako v loňském roce.

Článek

Do Rakouska si letos naplánovalo přípravu dvanáct mužstev. Jen Slavia se chystá do Itálie. A Hradec Králové měl jet do Polska, ale z tréninkového kempu v zemi pořadatelů mistrovství Evropy sešlo.

„Klub má dlouhodobější spolupráci se Slaskem Vratislav, ale tamní klub se chystá na Ligu mistrů, a tak byl domluvený náhradní program. Jenže polská strana jej zrušila. Snažíme se ještě na poslední chvíli zorganizovat pobyt v Rakousku, ale spíše zůstaneme doma," vykládá trenér Jiří Plíšek, jehož svěřenci tak s největší pravděpodobností prožijí celou přípravu doma stejně jako Ostrava či Jihlava.

A proč si všechny kluby za dočasný domov vybírají právě resorty v Rakousku? „Máme jen ty nejlepší zkušenosti," říká Pavel Vrba, trenér Plzně, která vyrazila do Westendorfu. „Zdejší hotelové zázemí jsou vyhlášená. Výborně připravené jsou i hrací plochy. Navíc se v souběžných termínech připravují v zemi i špičkové kluby z Rumunska, Polska a samozřejmě zde ladí formu i rakouská mužstva," vysvětluje Vítězslav Lavička, trenér Sparty připravující se v Bad Leonfeldenu.

Plzeň ve stejném hotelu jako vloni

Oba trenéři mají s Rakouskem zkušenosti už z minulosti. „Letos jsme vybrali stejný hotel jako před rokem. Servis, tréninkové plochy i veškeré další služby, které jsme požadovali, byly splněny," vypočítává Vrba. „Navíc po měsíci přípravy v Plzni se kluci dostanou do nového prostředí. A nezpochybnitelnou výhodou je i možnost konfrontace s kluby, které představují dostatečnou prověrku před startem kvalifikace Evropské ligy i domácí Gambrinus ligy," nepochybuje Vrba.

Obrovskou výhodou je vzdálenost z Česka. „Dostupnost z Prahy je výborná, tudíž cestování hráče zbytečně nezatěžuje," vyjmenovává další faktor hovořící pro kemp v Rakousku Lavička.

Klid a čistý vzduch všude

„Nemuseli jsme daleko cestovat ani k přípravným zápasům. Agentura, která vše dojednala, vyjednala zápasy na polovině vzdálenosti mezi destinacemi pro soustředění obou mužstev," upozorňuje Lavička. „Jsme jen kousek od českých hranic, čímž byl splněn požadavek vedení mužstva na minimální cestování, aby nebyli hráči zbytečně zatíženi," popisuje Jan Skýpala, sportovní sekretář Teplic, které vyrazily do Bad Zellu.

Trumfem rakouských hostitelů je pak i výjimečné prostředí. „Všude je klid a krásně čistý vzduch, ať vyberete jakoukoliv lokalitu, má pozitivní vliv na hráče, a tudíž i jejich práci," tvrdí Lavička. „Místo našeho soustředění je na úpatí alpských masivů, v příjemném zalesněném terénu," přitakává Skýpala, že jedním z hlavních kritérií pro volbu předsezónního kempu je lokalita stranou městského ruchu.

Místa soustředění
Liberec:2.–11. 7. Rakousko
Sparta:25. 6.–8. 7. Rakousko
Plzeň:4.–12. 7. Rakousko
Ml. Boleslav:2.–11. 7. Rakousko
Teplice:8.–11. 7. Rakousko
Dukla:9.–19. 7. Rakousko
Slovácko:16.–20. 7. Rakousko
Jablonec:9.–18. 7. Rakousko
Příbram:11.–18. 7. Rakousko
Budějovice:24.–27. 7. Rakousko
Olomouc:9.–14. 7. Rakousko
Slavia:14.–21. 7. Itálie
Hradec Králové:doma
Ostrava:doma
Jihlava:doma
Brno:15.–22. 7. Rakousko

Reklama

Související témata: