Hlavní obsah

Rada je rád, že se na soustředění vyhne sokům z východního bloku

Praha

Teplicím naplánoval tréninkový kemp do Rakouska, sám pojede do Itálie. Na sklonku minulé sezóny totiž fotbalový trenér Petr Rada opustil severočeský klub a zamířil do Slavie, kde už byla naplánovaná příprava se soustředěním v Trentinu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Slavie Petr Rada

Článek

„Nechtěl jsem nic měnit. Slavia byla v Itálii už minulý rok. Navíc tentokrát pojedeme do úplně nového hotelu. Náš sportovní ředitel Držmíšek byl vše na místě dvakrát zkontrolovat, abychom měli jistotu, že nejedeme do rozdělaného zařízení či nějakého skanzenu. Všechno je na nejvyšší úrovni," tvrdí Rada.

Slavia najde útočiště v městečku Borgo Valsugano. „Jde hlavně o změnu prostředí. A ve vysokohorských oblastech není takové vedro jako v Praze. Klima je velmi důležité."

Obrovskou výhodu pobytu v Itálii spatřuje Rada ve skutečnosti, že jeho hráči nebudou muset k žádnému ze tří zápasů cestovat. „Soupeři přijedou za námi. Když jsme jezdili do Rakouska, ke každému utkání jsme museli cestovat. Sice jsou všude dálnice, ale už jde o zatížení navíc. Nyní se nehneme z místa," lebedí si Rada.

Zakončení soustředění zápasem s Parmou

„Nejprve bychom měli hrát s mužstvem, jehož kvalita bude odpovídat skutečnosti, že za sebou budeme mít dlouhou cestu. Následně je domluvený zápas s účastníkem druhé ligy a tečkou za soustředěním i generálkou na první ligové utkání bude střet s Parmou," odkrývá Rada plán, do něhož je zahrnutý souboj s devátým týmem loňského ročníku Série A.

„Právě v zápasech s italskými soupeři vidím obrovské pozitivum. Obyčejně na soustředěních narazíte na soupeře z Rumunska, Polska či Ruska. A souboje s protivníky z bývalého východního bloku často sklouznou do velkých záludností, zákroky jsou na hraně a hrozí zranění. Střety s italskými kluby představují hodně zajímavou konfrontaci. Jde o vítanou změnu." Coby trenér do Itálie na soustředění nikdy nevyrazil. „Na minulých štacích jsem vždy volil Rakousko. Působil jsem v Německu, takže jazykově nemám problém," říká. S Itálií má zkušenosti ještě z dob vlastní hráčské kariéry.

„Když jsem působil v Bohemce, byli jsme v Itálii a hráli s Regginou, kterou tehdy vedl Ancelotti. Šlo o jeho první trenérskou štaci," vzpomíná Rada. „A s reprezentací jsme byli v Covercianu, což bylo už za dob mojí kariéry vyhlášené tréninkové centrum patřící italskému fotbalovému svazu."

Reklama

Související témata: