Hlavní obsah

Kouč Sparty Lavička: Bral bych beka Gila, Krejčí odejde jen při mimořádné nabídce

Sparta se vrátila ze soustředění v Rakousku a nový kouč Vítězslav Lavička (49) je s dosavadním průběhem přípravy velmi spokojen. Těší se, že tým posílí pravý obránce z rezervy Realu Madrid Pablo Gil, a chce ještě útočníka. Hodlá využívat i talentované mladíky, s jejichž trenéry spolupracuje, ale do práce áčka mu podle jeho slov nikdo nemluví.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězslav Lavička na tréninku Sparty

Článek

Jak jste byl spokojený se soustředěním v Rakousku?

Na severu Rakouska jsme našli ideální podmínky pro předsezónní soustředění. Měli jsme k dispozici velmi dobře připravenou tréninkovou plochu poblíž hotelu, ve kterém jsme byli moc spokojení. Vše na vysoké úrovni.

Zamlouvají se vám dosavadní posily?

Dosavadní průběh přípravy ukazuje, že hráči, kteří se vrátili z hostování či působili ještě na jaře v B-týmu a nyní se připravují s áčkem, jsou velkým příslibem do budoucna. Okysličili mužstvo a přišla s nimi patřičná konkurence. To je velmi pozitivní zjištění. Co se týká posil, tak Marka Čecha jsme po vyhodnocení situace s vedením klubu a koučem gólmanů Pavlem Srníčkem přivedli jako jistou protiváhu k mladým brankářům Tomáši Vaclíkovi a Tomáši Holému. Daniel Zítka ukončil aktivní kariéru a nyní ve Spartě vede mladé gólmany.

Zůstane pravý obránce z rezervy Realu Madrid Pablo Gil?

S Pablem Gilem jsme byli na soustředění v Rakousku spokojení, prokázal své fotbalové i charakterové kvality. V tuto chvíli probíhají jednání o jeho případném angažmá, Sparta zájem o další spolupráci určitě má. Na počátku týdne by se Pablo měl vrátit ze Španělska do Čech a absolvovat zdravotní prohlídku.

Měl by ještě někdo přijít?

V tuto chvíli to nelze vyloučit, ale kádr máme dostatečně široký. A jak dokazují zápasy v přípravě, také hodně kvalitní. Do klubu se vrátilo hodně mladých fotbalistů z hostování, někteří se posunuli výš z B-mužstva, a jak už jsem říkal, prokazují v přípravě velký potenciál. V rámci klubové filozofie je pro nás práce s talenty jednou z priorit.

Jak to vypadá s příchodem Lafaty?

Kromě pravého obránce hledáme i střelce a mezi útočníky, o kterých v klubu hovoříme, patří i David Lafata. Je to dvojnásobný král střelců, to mluví za vše. Víc k tomu zatím říct nemohu.

Očekáváte prodej některého hráče z kádru?

Vzhledem k tomu, že máme k dispozici poměrně široký kádr, to nemohu vyloučit. Na druhou stranu Sparta jako klub není v situaci, kdy by hráče musela prodávat. V těchto dnech se spekuluje o případném transferu Ládi Krejčího, ale jak uvedl majitel klubu, k takovému přestupu by došlo pouze v případě, že by se jednalo o mimořádně zajímavou nabídku jak pro hráče, tak pro klub.

Kolik hráčů by mělo zůstat v kádru pro podzim a půjde někdo na hostování vzhledem k juniorce a béčku?

V tuto chvíli pracujeme v A-týmu s hráči, kteří byli na soustředění v Rakousku. Nicméně situace se může dál vyvíjet. Co se týká případných odchodů na hostování, rozhodli bychom se pro tuto variantu pouze v případě, že bychom to vyhodnotili jako ideální možnost dalšího fotbalového růstu konkrétního hráče. Naší ambicí je však péče o mladé hráče v rámci našeho klubu, i proto zůstalo vedle nově vzniklé juniorky také B-mužstvo, které sice sestoupilo do třetí nejvyšší soutěže, avšak v našem modelu výchovy mladých hraje důležitou roli.

Co vůbec říkáte vzniku samostatné soutěže juniorek a co od ní očekáváte?

Stejně jako zmiňovaný B-tým bude hrát juniorka v systému výchovy mládeže ve Spartě velmi důležitou a svým způsobem nezastupitelnou roli.

Rýsuje se už základní sestava pro podzim?

O všech hráčích jsme si na základě odehraných přípravných zápasů i práce v tréninkovém procesu udělali dostatek poznatků. Do startu soutěže zbývají téměř tři týdny, a tak je ještě brzy hovořit o základní sestavě pro první kolo Gambrinus ligy.

Sparta byla na jaře hodně kritizovaná za svůj herní styl. Změníte na něm něco?

Kritiku, která Spartu na jaře tížila, bych nerad komentoval. Měl jsem samozřejmě své vlastní poznatky, které jsem si však utvářel z pozice člověka, který u týmu nepůsobil. Ani jsem v té době nepředpokládal, že by mě po sezóně letenský klub mohl oslovit a nabídnout pozici hlavního trenéra.

Takže se nic na hře Sparty nezmění?

Přál bych si, abychom se prezentovali takovým způsobem, aby se za čas říkalo: tihle hrají jako Sparta. Věříme, že budou sparťanští fanoušci nacházet v naší hře jasná pravidla a že ucítí z týmu odhodlání, bojovnost a týmovou jednotu, které na Letnou vždy patřily. A zároveň je naším cílem vítězná Sparta.

Co Spartu ještě čeká před začátkem ligy?

Po návratu ze soustředění v Rakousku dostane tým dva dny volna. Poté nás čeká přátelské utkání v Chomutově a dvoudenní turnaj na Loko Vltavín. V tuto chvíli řešíme možnost sehrání ještě jednoho přátelského utkání. Těšíme se, že se budeme moct po delší době strávené za hranicemi představit našim fanouškům.

Nemohu se nezeptat, jak spolupracujete s Jaroslavem Hřebíkem a trenéry juniorky i béčka a jak máte rozdělené kompetence?

Jaroslav Hřebík z pozice sportovního ředitele zodpovídá za celkovou koncepci přípravy mládežnických výběrů. V mé kompetenci je příprava A-mužstva, za které nesu plnou odpovědnost. S Martinem Haškem, který je koučem našeho B-mužstva, s Petrem Janouškem jakožto trenérem juniorky a s dalšími odborníky z tréninkového centra na Strahově budeme úzce spolupracovat. Model blízké spolupráce mezi trenéry všech výběrů byl ve Spartě preferován už v průběhu jara, podle mě se v této oblasti udělal kus práce. A my máme v úmyslu na to navázat.

Reklama

Související témata: