Hlavní obsah

Soutěž fotbalových rezerv? Osmnáct účastníků, naděje i rozpaky

Praha

V pondělí 6. srpna odstartuje nová soutěž fotbalových juniorek – rezerv. Hrát ji bude 18 týmů, přičemž pro účastníky Gambrinus ligy je povinná. Většina z nich na základě toho zrušila i béčka. Z druholigových „dobrovolníků“ přihlásili juniorku Bohemians 1905 a Táborsko.

Článek

„O projektu se hovořilo několik let, teď dostane konkrétní podobu. Věřím, že bude přínosem. Sparta zachovala v ČFL i béčko, ale od juniorky si hodně slibujeme," řekl místopředseda FAČR pro profesionální fotbal a člen vedení Sparty Dušan Svoboda.

Nejdelší tradici mají juniorky v Anglii, jejich soutěž prakticky kopíruje Premier League. Podobné to je v Rusku, kde dokonce hrají juniorky „předzápasy" prvoligovým A-týmům. „Byla to výhoda, protože jsem mladé hráče měl neustále na očích v mistrovských zápasech," pochvaloval si juniorskou soutěž Vlastimil Petržela už před lety, kdy byl trenérem Petrohradu.

Kritéria pro start jsou daná. První omezení je věkem do 21 let. Ale nastoupit může až pět starších hráčů. Z prvoligové soupisky však vždy jen dva. Cizinci mohou být tři, z toho dva mohou hrát jen na pas. Tím je dána klubům šance zkusit v mistrovském zápase hráče ze zahraničí, které do Česka přivádějí agenti.

Většina zápasů v pondělí

Hracími dny jsou pondělí a úterý. „Ale většina utkání by se měla hrát v pondělí. V úterý jen televizní zápas," vysvětlil šéf oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas.

„Nechci dopředu hodnotit, na to bude čas. Soutěž by ale měla dát větší prostor mladým. Nesestupuje se, takže by měl odpadnout velký tlak boje o body. Doufám, že by hráči měli mít možnost více rozvíjet kreativitu, bez strachu z následků za chybu. V mnoha zemích, které jsou nám velikostně blízké, jako je třeba Belgie, juniorské soutěže fungují dobře," nabídl pohled trenér reprezentace do 21 let a asistent trenéra Bílka Jakub Dovalil.

Zejména menší kluby však už nyní upozorňují na finanční zátěž. Los juniorské soutěže nekoresponduje s losem Gambrinus ligy a náklady tak porostou.

Kluby z nižších soutěží oddělení juniorek do jisté míry vítají. Když hrály s prvoligovými béčky, stávalo se, že proti nim nastoupilo v reprezentačních pauzách či ke konci sezóny pět i více lidí z nejvyšší soutěže a třetiligový či divizní klub neměl šanci. Na druhou stranu změnou mizí jisté lákadlo pro diváky.

Kdo bude hrát soutěž juniorských týmů
FC Slovan Liberec
AC Sparta Praha
SK Slavia Praha
FC Viktoria Plzeň
FK Mladá Boleslav
FK Dukla Praha
FK Baumit Jablonec
1. FK Příbram
FK Teplice
Dynamo České Budějovice
FC Hradec Králové
FC Slovácko
FC Baník Ostrava
SK Sigma Olomouc
FC Vysočina Jihlava
FC Zbrojovka Brno
Bohemians 1905
FC MAS Táborsko

Reklama