Hlavní obsah

Trenéra Kotala v Jablonci lákají velké ambice. To je impulz pro práci, říká

Josef PešoutSport.czPrávo

Na prahu životní šedesátky, kterou oslaví letos v říjnu, se fotbalový kouč Václav Kotal dočkal zatím největší sportovní šance v kariéře. Tak vysoko totiž staví svoje právě začínající působení v roli hlavního trenéra FK Baumit Jablonec. Na jeho lavičku se přesunul z Hradce Králové, který v minulé sezóně skončil na třináctém místě ligové tabulky.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Nový trenér jabloneckých fotbalistů Václav Kotal

Článek

„Na východě Čech jsem byl spokojen, ale Jablonec je podle mne ještě lepším klubem z hlediska hráčského kádru, zázemí a hlavně ambicí. To je impulz pro mou práci," svěřil se v rozhovoru pro Sport.cz  Kotal, jenž má za sebou už sérii přípravných zápasů severočeského týmu.

„Po kolegovi Františkovi Komňackém jsem přebral mužstvo, které prožilo vynikající období dvou a půl roku z posledních tří sezón. Mám tím na mysli druhé a třetí místo v lize i úspěšný podzim nedávného skončeného ročníku. To, že jaro bylo slabší, neberu jako hlavní měřítko. Jablonec vnímám jako celek ze špičky českého fotbalu a mým cílem je, abychom to jen potvrdili umístěním do páté příčky ligové tabulky," nabídl svůj pohled rozvážný trenér.

Řeší personální otázky

Ale hned na začátku přípravy musí řešit některé personální otázky. „Kapitán a stoper Petr Pavlík má smlouvu v Jablonci ještě na rok, ale hledá se mu nové angažmá. To je rozhodnutí vedení klubu, které chce omladit obrannou řadu, ale Petr si plnil svoje povinnosti a normálně za nás hrál i další přípravné  zápasy. Uvidíme, jak se situace vyvine. Zda seženeme po jeho případném odchodu náhradu odjinud, nebo z vlastních řad, zůstává otevřené," uvedl Kotal na adresu klubem „nechtěného" kapitána.

V Jablonci skončil záložník Marek Jarolím. „Chtěl sám odejít a neakceptoval novou smlouvu. Já ho přemlouvat nebudu. Myslím, že jeho roli mohou vzít na sebe Čížek po návratu z Novosibirsku, Valenta, který hostoval na Žižkově, i Zoubele z Teplic," připomněl kouč doplnění kádru.

Kanonýr Lafata dorazil později

K týmu se připojil reprezentační útočník a kanonýr David Lafata. „Po desetidenní dovolené naskočil do přípravy trochu později, ale už v sobotu nastoupil proti střížkovským Bohemians. Ale existují i signály, že by v Jablonci nemusel pokračovat, protože ho chce Sparta. To je otázka peněz. Když se kluby na nich dohodnou, třeba odejde, ale podle mých informací se stanoviska obou stran liší," uvedl kouč.

Kotal by si přál, aby Lafatu do národního týmu následovali i další jablonečtí hráči. „Předpoklady k tomu mají záložníci Kovařík, Kopic i Vošahlík, kteří prošli mládežnickými reprezentacemi. Prokazují dobrou výkonnost a je potřeba, aby ji dál rozvíjeli. Třeba Vošahlík šel na roční hostování bez opce do pražské Slavie a věřím, že mu to prospěje, aby se pak znovu prosadil v Jablonci," dodal trenér.

Reklama

Související témata: