Hlavní obsah

Plzeň koupila za 12 miliónů ze Sparty talentovaného stopera Hejdu, na hostování vzala i Zemana

Praha
Aktualizováno

Transakce po ose pražská Letné - plzeňské Štruncovy sady pokračují. Z hráčského kádru Viktorie nejprve zamířil do Sparty zkušený brankář Marek Čech, nyní se z Prahy vydávají do Plzně dva talentovaní mladíci - stoper reprezentační jedenadvacítky Lukáš Hejda a společně s ním o rok starší Martin Zeman. „Jednání o přestupu Lukáše trvala několik dnů, ve čtvrtek ráno došlo k dohodě,“ prozradil Hejdův manažer Ondrej Chovanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťan Lukáš Hejda (vzadu) brání na archivním snímku Adama Varadiho z Ostravy.

Článek

Není žádným tajemstvím, že plzeňský trenér Pavel Vrba o talentovaného sparťanského stopera Lukáše Hejdu hodně stál už před rokem. A jakmile mu vypadl z kádru dopinkový hříšník Bystroň, plzeňský zájem se umocnil.

Hejda odjel hned do Rakouska

„Pravdou je, že Plzeň se o Hejdu zajímala už v předchozích přestupních termínech, ale k dohodě došlo až nyní," potvrdil Ondrej Chovanec. O částce, kterou Viktoria Plzeň zaplatí Spartě, mluvit nechtěl.

„Jde o nadstandardní přestup v rámci letošního léta, ale kluby se dohodly, že částku zveřejňovat nebudou."  V kuloárech se spekuluje, že na Letné mohli za Hejdu zkasírovat kolem dvanácti miliónů korun.

Pro Plzeň je angažování stopera reprezentační jedenadvacítky, který letos na jaře podával během hostování v Příbrami výborné výkony, znamenitým tahem, neboť tak zacelí jedno z bolavých míst v sestavě. Proto žádný div, že na přání trenéra Vrby odcestoval Hejda ještě dnes za plzeňským mužstvem na soustředění do Rakouska. Tam se mimochodem dnes odpoledne utká Viktoria Plzeň v přípravném zápase se Spartakem Moskva.

„Času nezbývá moc, ale strach o adaptaci Hejdy a Zemana nemám. Přes svůj věk již mají dostatek zkušeností a měli by se zorientovat velmi rychle. Prostor na hřišti dostanou již v průběhu čtvrtečního utkání se Spartakem Moskva," nechal se slyšet plzeňský trenér Pavel Vrba.

„Martin Zeman je typologicky podobným typem hráče jako Milan Petržela nebo Václav Pilař, určitě zvýší konkurenci právě na krajích záložní řady. Lukáš Hejda je jeden z nejzajímavějších mladých stoperů v Čechách, má výbornou rozehrávku a dle mého názoru by měl zapadnout do kombinačního fotbalu, který se Viktoria snaží praktikovat," charakterizoval Vrba nové akvizice.

Zemanova nová šance

Druhou akvizicí Plzně se stalo zlobivé sparťanské dítě Martin Zeman. Záložník se skvělou levačkou si slibně se rozvíjející kariéru pokazil ve Spartě několika excesy, po nichž byl za éry trenéra Chovance přeřazen do béčka, neboť se mu slibném úvodu na Letné zamotala hlava. "A také mu schází chuť na sobě pracovat," nechal se tehdy slyšet Jozef Chovanec.

Loni Zeman hostoval v Admiře Vídeň, po návratu se ale do kádru áčka Sparta zase nevešel a koketoval s angažmá v PAOK Soluň. Neúspěšně, a proto odchází na roční hostování do Plzně, kde bude mít  třiadvacetiletý záložník šanci na předchozích 57 ligových zápasů a slibně se rozvíjející kariéru navázat.

Pro oba jde o novou výzvu

Oba fotbalisté berou příchod do klubu ze Štruncových sadů jako novou výzvu. „Je to pro mě další krok v kariéře. Viktoria hraje výborný fotbal, opět bude bojovat v evropských pohárech i o špičku Gambrinus ligy. Přicházím s respektem, ale zároveň velkou touhou se mezi tak kvalitními fotbalisty prosadit," řekl dvaadvacetiletý Lukáš Hejda, kterého ve stejném duchu doplnil o rok starší Martin Zeman.

„Těším se na hřiště i do kabiny, český humor mi během působení v Rakousku hodně chyběl. Budu se snažit odvděčit Plzni za důvěru. Mám obrovskou chuť dokázat, že jsem fotbal hrát nezapomněl."

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články