Hlavní obsah

Plzeň - Spartak Moskva 1:2Horváthův gól nestačil, Plzeň v generálnce na Evropskou ligu podlehla Spartaku

Salcburk/Chomutov

Fotbalisté Plzně v závěrečném utkání přípravy v Rakousku podlehli 1:2 přednímu ruskému celku Spartaku Moskva, za který nastoupil český reprezentant Marek Suchý. Jediný gól Plzně vstřelil kapitán Pavel Horváth z přímého kopu. Naopak Marek Bakoš neproměnil penaltu. Duel byl pro Viktorii generálkou na utkání 2. předkola Evropské ligy s Rustavi. Do zápasu už naskočily posily Lukáš Hejda a Martin Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kanonýr Marek Bakoš

Článek

Plzeň sehrála se Spartakem poměrně vyrovnané utkání, ale doplatila na zahazování šancí. Naopak v dresu ruského týmu řádil nigerijský kanonýr Emenike. Ve 12. minutě ještě ztroskotal na výborném zákroku brankáře Bolka, jenže o pět minut později se už prosadil. Zaváhání v plzeňské rozehrávce využil záložník Jano, jehož střelu sice ještě Bolek vyrazil, ale Emenike se z dorážky už nemýlil.

O vyrovnání se zasloužil Horváth. Postavil se k zahrání standardní situace 35 metrů od branky u autové čáry a k překvapení všech namísto centru zvolil přímé zakončení a míč poslal přesně do branky.

Další šance už Plzeň ale nevyužila. Zejména Ďuriš byl hodně blízko, když trefil spojnici tyče a břevna. Ve druhé půli dokonce Bakoš zklamal při pokutovém kopu za faul na Štípka.

A tak udeřilo na druhé straně. Urostlý Emenike se natlačil mezi plzeňské beky a střelou z hranice šestnáctky se trefil přesně k pravé tyči Bolkovy branky.

"Samozřejmě mě mrzí ten výsledek, který by především v momentě proměněné penalty vypadal úplně jinak. Nicméně těší mě, že jsme s takto kvalitním soupeřem odehráli velmi dobře utkání. S výjimkou úvodních patnácti minut, kdy jsme dopláceli na nekoncentrovaný vstup do zápasu, jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem, v některých momentech jsme dokonce Spartak přehrávali," hodnotil utkání trenér Pavel Vrba.

Sparta otevřela stadión v Chomutově výhrou

Fotbalisté Sparty při slavnostním otevření stadionu v Chomutově zvítězili nad místním účastníkem ČFL 1:0. O jediný gól přípravného duelu se postaral Leonard Kweuke.

Sparta od začátku potvrzovala roli favorita a především kamerunský útočník byl hodně vidět a už v 9. minutě udeřil po centru Kadeřábka. Kweuke mohl ještě do poločasu dosáhnout minimálně na hattrick, jenže nejprve po individuální akci pálil těsně vedle, poté hlavičkoval těsně mimo po centru španělské posily Gila a nakonec mu chyběly jen centimetry, aby lépe dosáhl na míč a hlavičkoval ho do odkryté branky.

Po změně stran pak Kweuke zavařil chomutovské obraně tak, že si jeden z obránců málem dal vlastní gól, ale trefil jen tyč. Naštěstí pro Chomutovské vzápětí vystřídal a tím ubyly vyložené sparťanské šance.

A tak mohlo v závěru přijít překvapení, ale vyrovnání domácím sebral skvělým zákrokem brankář Vaclík.

"Očekával jsem výraznější výsledek. Vytvářeli jsme si šance, jenže nám chyběla kvalita v útočné třetině hřiště, tam jsme situace neřešili dobře a byli málo efektivní," hodnotil utkání trenér Vítězslav Lavička. "Hlavní ale je, že hráči chtěli hrát atraktivní fotbal, drželi balon na zemi a předváděli kombinační hru," dodal.

Přípravná fotbalová utkání:
Plzeň - Spartak Moskva 1:2 (1:1)
Branky: 35. Horváth - 17. a 83. Emenike.
Sestava Plzně: Bolek - Rajtoral (60. Řezník), Ševinský (60. Hejda), Procházka, Limberský - Darida (78. Wágner), Horváth (60. Hanousek) - Fillo (70. Štípek), Kolář (70. Hora), Malakjan (60. Zeman) - Ďuriš (60. Bakoš). Trenér: Vrba.
Chomutov - Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branka: 9. Kweuke.
Sestava Sparty: Vaclík - Gil (60. Vidlička), Jarošík (46. Zápotočný), Švejdík (46. Polom), Pamič (71. Hybš) - Kadeřábek (46. Kadlec), Matějovský (46. Grejciar), Holek (46. Hušbauer), Krejčí - Skalák - Kweuke (60. Kerič). Trenér: Lavička.
České Budějovice - Ingolstadt 0:2 (0:0)
Sestava Č. Budějovic: Daněk (46. Křížek) - Riegel (46. Novák), Řepka (46. Halama), Lengyel, Hanzlík - Klesa (46. Hudson), Rýdel, Rakovan, Otepka (46. Zeba), Sandro (46. F. Němec) - Markovič (46. Řezníček). Trenér: Cipro.
Sigma Olomouc - Pandurii Targu Jiu (Rum.) 2:2 (0:2)
Branky Olomouce: 64. a 90. Ordoš obě z pen.
Sestava Olomouce: Šustr (46. Blaha) - Vavřík, Dreksa, Šindelář, Hála - Pospíšil, Nepožitek, Heinz - Petr, Hubník (46. Ordoš), Tomeček (46. Tomeček).
Příbram - Ahlen 0:0
I. poločas: Hruška - Štochl, Hájovský, Kvída, Divíšek - Mareš, Lafrance, T. Pilík, Trapp - Perez, Šlapák.
II. poločas: Rondzik - P. Pilík, Hájovský, Kvída, Mišůn - Řezáč, Trapp, Lafrance, Danoski - Kanu, Krbeček. Trenér: Vavruška.

Reklama

Související témata: