Hlavní obsah

Liga čtvrtfinalistů mistrovství Evropy směřuje k německému modelu

Aktualizováno

Není to tak dlouho, co skončilo mistrovství Evropy. Okamžitě se však přihlásila nová fotbalová sezóna. Kvalifikace evropských pohárů již začala a v pátek odstartuje také česká Gambrinus liga, která se může prezentovat jako soutěž čtvrtfinalistů evropského šampionátu. Soutěž směřuje k modelu německé bundesligy, kde se většina zápasů hraje v sobotu ve stejný čas, což umožňuje vysílat dlouhé televizní studio o fotbale.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mistrovský titul budou obhajovat fotbalisté Liberce.

Článek

O první duel nového ročníku se postarají Jablonec s Ostravou, na Střelnici se střetnou v páteční televizní předehrávce od 18:00. Většina zápasů úvodního kola se bude hrát tradičně o víkendu a start nejvyšší soutěže bude kolidovat se začátkem olympijských her v Londýně. Proti olympiádě půjdou také druhé a třetí ligové kolo. Hry začínají slavnostním zahájením v pátek 27. července a skončí 12. srpna.

Diváci budou moci sledovat v televizi ligu stejně jako v minulé sezóně v pátek, sobotu, neděli i pondělí. Novinkou je přesun páteční předehrávky na nový kanál Novy TV Fanda. Nova Sport bude dávat nedělní duel místo stanice Sport2, sobotní a pondělní zápasy budou dál na ČT4.

Chcete více peněz? Zdokonalte produkt!

Olympiáda odsunula jednu podstatnou zamýšlenou změnu. „Jednáme o tom, aby se čtyři zbývající zápasy, které se nevysílají v televizi, hrály v sobotu ve stejný čas jako hlavní ‚televizní' utkání. To by umožnilo České televizi odvysílat dlouhý čtyřhodinový pořad o fotbale se zpravodajstvím ze všech ostatních zápasů. Hokej tak funguje již dlouhá leta," avizuje Dušan Svoboda, místopředseda Fotbalové asociace ČR.

Mezi kluby prý panuje shoda, a tak by se tento model měl rozběhnout ještě v průběhu podzimu. Hlavní důvod je jasný – peníze. „Za dva roky nám končí smlouvy s našimi největšími partnery, Gambrinusem a společností KPS Media. Pokud budeme chtít při podpisu nových kontraktů víc peněz, musíme parametry našeho produktu zvětšit, jinak budeme mít smůlu," říká Svoboda jasně.

Za pět gólů pivo za bůra

Asociace připravila pro jubilejní 20. ročník samostatné české ligy soubor dalších vylepšení, chce se řídit heslem „Náš fanoušek – náš pán". Pokud jde o novou strukturu zápasů v jednotlivém kole, vzorem je samozřejmě německá bundesliga. „Ameriku už objevil někdo jiný, v jiných zemích to funguje. Zápasy by v televizi měly komentovat také nové osobnosti, s nimiž jednáme, chceme do studií vnést i ženský pohled," naznačil Svoboda.

V minulé sezóně byl divácký průměr na zápas 4710 lidí a střelecký 2,65 gólu na utkání. Letos je novinkou akce Za pět gólů Gambrinus za bůra. „Fanoušci týmu, který nastřílí v jednom utkání pět gólů, si v dalším domácím zápase mohou vyzvednout vouchery na pivo za symbolickou cenu 5 korun," navnadil diváky Jiří Mareček z Gambrinusu.

Program 1. kola:
Pátek 27. července: 18:00 Baumit Jablonec - Baník Ostrava (TV Fanda),
sobota 28. července: 16:00 1. FK Příbram - Slovan Liberec, 18:00 Dukla Praha - Sparta Praha (ČT4), 19:00 1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno, Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc,
neděle 29. července: 17:00 FK Teplice - FK Mladá Boleslav, Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové (Nova Sport),
pondělí 30. července: 18:00 Slavia Praha - Vysočina Jihlava (ČT4).

Reklama