Hlavní obsah

Baník zavařil sobě, asociaci i Slavii. Sešívaní chtějí hrát podle plánu, jenže není kde...

Praha

Fotbalová Gambrinus liga ještě ani nezačala, a vedení soutěže už musí řešit první termínový problém. Ostravský Baník momentálně nemá k dispozici hřiště, na němž by sehrál zápas druhého kola se Slavií, který je plánován na sobotu 4. srpna od 18:00. Ve hře je odložení duelu nebo jeho sehrání na vypůjčeném stadiónu. Startovat soutěž kontumací FAČR nechce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zatím není jisté, kdy a kde se odehraje další duel mezi Baníkem a Slavií...

Článek

Baník se dostal do kleští. Po rozsáhlé rekonstrukci hrací plochy na Bazalech čeká, až se ujme nový trávník. První domácí zápas proti Slavii chtěl odehrát ve Vítkovicích, jenže na Městském stadiónu mezitím začalo bourání betonových ochozů a stánek nemá adekvátní kapacitu. Inspekce z FAČR ho Baníku neuznala.

„Věřím, že se dohodneme na přesunu termínu se Slavií a utkání odehrajeme už na Bazalech. Zatím si nepřipouštíme, že bychom museli hledat jiný stadión," prezentoval stanovisko ostravského klubu místopředseda představenstva Libor Adámek.

Sešívaným se ovšem překládání zápasu pranic nelíbí. „Odložení zápasu následujícího hned po prvním kole by mi samozřejmě dost vadilo! Investovali jsme prostředky do herního soustředění v Itálii, jsme nachystaní na start sezóny – a hned by měla přijít delší pauza!? Nechápu proč," reaguje vcelku logicky Petr Rada, nový trenér Slavie.

Sešívaní by jeli klidně i do Opavy

„Nadále jednáme se zástupci obou klubů a do pátku bychom chtěli rozhodnout. Zvažujeme přesunutí zápasu na jiný termín, pořád je ve hře také varianta, že si Baník půjčí jiný stadión. V jejich případě je to ovšem těžké," řekl pro Sport.cz ve čtvrtek odpoledne Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR.

„Pojedeme kamkoliv, třeba do Opavy. Jen ať se hraje," říká Rada.

Problém je však v tom, že Baníku zatím nikdo svůj stadión půjčit nechce. Na to mají jeho fanoušci příliš špatnou pověst. Každý jejich výjezd způsobuje problémy a vyžaduje rozsáhlá bezpečnostní opatření...

„Na druhé straně Slavia je v nájmu v Edenu, kde probíhají i další akce. Pokud by se překládal zápas v Ostravě, není pak moc prostoru posouvat zase její domácí utkání," běduje Lubas.

Řešením není ani prohození pořadatelství. Soutěžní řád přímo zakazuje, aby se navzdory losu hrál první vzájemný duel nejdřív v Praze a na jaře pak v Ostravě.

Nechtějí začínat sezónu kontumací

Šéf ligy přiznává, že ho napadla i kontumace. „Tu jsem ale samozřejmě hned zavrhl. Nechceme začínat soutěž verdiktem od stolu," ujišťuje. „Použijeme selský rozum. Víme, kam s kontumacemi došli v hokeji..."

Rada si každopádně vede svou. Počítá s tím, že ve druhém kole hraje Slavia příští týden v Ostravě. „Kdy liga začíná, přece Baník věděl. Mohl se připravit. A že to nezvládl? Na to by měl reagovat někdo jiný, ne já. Jedno srovnání však mám. Působil jsem šest let v Německu. A za celou dobu se mi nestalo, že by se tam něco měnilo. Tam svaz prostě rozhodl a nikdo se neodvážil mu ani telefonovat. U nás se ve všem hledají jen skulinky," dopaluje slávistického kouče.

„Kontumaci já rozhodně nežádám, ale chceme hrát. Celé mi to přijde divné," kroutí Rada hlavou.

Reklama

Související témata: