Hlavní obsah

Fotbalová liga startuje, kromě bitvy o titul nabízí i konkurs pro Brazílii

Kursy jsou vypsány, favoriti jsou známi. Fanoušci si dali přestávku pouze na jedenáct týdnů, po nichž se dočkají startu nového ročníku fotbalové Gambrinus ligy. Páteční duel Jablonec – Ostrava otevře jubilejní 20. sezónu samostatné české soutěže, která se může pyšnit jako liga čtvrtfinalistů evropského šampionátu. Vybrali jsme deset důvodů, proč soutěž sledovat i v konkurenci startující olympiády...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní adepti na titul? Sparťanský útočník Leonard Kweuke mezi plzeňskými fotbalisty...

Článek

Brazílie láká – Osm hráčů dodala domácí soutěž reprezentaci pro EURO 2012. Pět z nich doma zůstalo (Limberský, Rajtoral, Kolář, Darida, Lafata), tři odešli ven (Gebre Selassie, Petržela, Pilař). Motivaci teď mají i další, tím spíše, že na podzim začíná kvalifikace MS 2014 v Brazílii a po odchodu Baroše nebo vzhledem ke zranění Rosického bude třeba nároďák doplnit.

Sparta, Plzeň, Liberec...? – Titul obhajuje Liberec, v úvodních pohárových zápasech nové sezóny však zatím tápe. Zřejmě i proto bookmakeři sázkových kanceláří favorizují na celkové prvenství Spartu a hned po ní Plzeň. Letenští triumfovali za posledních pět sezón jen jednou, titul už nutně potřebují. Experti však poukazují na to, že Viktoria má v pátém roce pod koučem Vrbou konsolidovanější a lepší tým...

Chvála útočnému fotbalu – Fanoušci jsou namlsaní. Minulé dvě sezóny slavil v lize úspěchy útočný fotbal, a tak očekávají, že tento trend bude pokračovat. V minulé sezóně byl divácký průměr na zápas 4710 lidí a střelecký 2,65 gólu na utkání. Titulární sponzor přichází pro zvýšení motivace střelců s akcí Za pět gólů Gambrinus za bůra...

Sedm nových trenérů – Funkcionáři se v létě spolehli na čerstvý vítr změn. Hned sedm klubů vyměnilo trenéra. Novými kouči jsou Vítězslav Lavička ve Spartě, Václav Kotal v Jablonci, Lukáš Přerost v Teplicích, Jiří Plíšek v Hradci Králové, Petr Rada ve Slavii, Roman Pivarník v Olomouci a František Komňacký v Jihlavě.

Černí koně na start – V každé sezóně někdo překvapí, takže kde hledat černé koně letos? Třeba na Hané – Olomouc měla skvělé jaro, vyhrála domácí pohár a teď i superpohár. UEFA ji kvůli korupční kauze do Evropské ligy nepustila, takže náležitá motivace naštvané Sigmě nechybí. A co třeba Slavia? Horší než minule už ani být nemůže a pod taktovkou bývalého reprezentačního kouče Rady se zase může vrátit do popředí.

Lafata míří na hattrick – Předminule získal korunu krále střelců za 19 gólů, posledně dokonce za 25 tref. Takový kanonýr jako David Lafata tady dlouho nebyl. V lize zatím zůstává, takže má šanci na hattrick. Otázkou zůstává, jak rychle překousne, že ho Jablonec nepustil do Sparty.

Průkopníci ze Španělska – Obránci Gil ve Spartě a Romera v Dukle jsou vůbec prvními Španěly, kteří dorazili do Gambrinus ligy. Pokud prošlapou cestu pro další vyslance ze země suverénních mistrů světa a Evropy, pro atraktivitu české ligy jen dobře.

Baník chce výš – V minulé sezóně se Ostrava s odřenýma ušima zachránila. Teď chce Baník zpátky na čestné pozice, ale stále se ještě nezbavil svých dluhů. Kouč Látal třeba nedostal peníze na nového vytouženého útočníka a po rozsáhlé rekonstrukci trávníku teď tým nemá kde sehrát první domácí zápas se Slavií...

Nováček ze čtvrtého místa – Brněnská Zbrojovka je tradičním účastníkem, po roce se však vrací tak trochu na dluh. Ve druhé lize skončila až čtvrtá a vydělala na tom, že výše umístěné týmy Ústí nad Labem a Sokolov nedostaly licenci. Druhým nováčkem je Jihlava.

Model z bundesligy – První tři kola se bude fotbal prát s konkurencí olympiády. Ta odsunula změnu, kterou vedení FAČR chystá. Od pátku do pondělí se vysílá jeden televizní přenos a jedná se o tom, aby se čtyři zbývající zápasy, které v televizi nejsou, hrály v sobotu ve stejný čas jako hlavní ‚televizní' utkání. To by umožnilo ČT odvysílat dlouhý čtyřhodinový pořad o fotbale se zpravodajstvím ze všech ostatních zápasů. Vzorem je samozřejmě německá bundesliga, příkladem může být i hokejová extraliga.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava