Hlavní obsah

Kozel se problematických hráčů nebojí, teď bude kouč Dukly krotit Pospěcha

Praha

Nevybírá si útočníky podle jejich pověsti, ale podle nastřílených gólů. A Luboši Kozlovi, trenérovi fotbalové Dukly, to zatím vychází. Svatouškem nebyl Kamerunec Dani Chigou, který však před rokem vystřílel týmu postup do první ligy. V jejím průběhu na Julisce sáhli po Ivanu Lietavovi - a odložený Slovák patřil k nejlepším střelcům soutěže. Do třetice teď do Dukly dorazil kontroverzní Zbyněk Pospěch.

Foto: Petr Horník, Právo

Exslávista Zbyněk Pospěch (vpravo) má v Dukle nahradit Ivana Lietavu (ve žlutém).

Článek

Byl nejlepším střelcem týmu, v těžkém období pro obě strany si se Slavií pomohli navzájem. Přesto sešívaní v létě po příchodu nového kouče Petra Rady dali od Zbyňka Pospěcha ruce pryč. Útočník s cejchem těžko zvladatelného fotbalisty se tedy před koncem přípravy objevil na Julisce.

„Každý si nese svou pověst s sebou. Zbyněk si váží, že u nás dostal další ligovou šanci. Věřím, že otevřené hledí Dukly a Zbyňkova pokora přinesou vzájemnou spokojenost," říká sportovní ředitel Günter Bittengel.

Žádné problémy nepřipouští ani trenér Luboš Kozel. „Chigou i Lietava také neměli dobrou pověst, takže si troufnu tvrdit, že umím s takovými typy hráčů pracovat. Ivan k nám loni přišel jako odložený útočník ze Žiliny. A pak za 21 zápasů stihl 11 gólů a 9 asistencí, takže se o něj začaly zajímat i další ligové kluby," poukazuje Kozel.

Žolíkem může být mladý Přeučil

Lietava se vrátil do Žiliny a odtud zamířil na angažmá na Ukrajinu, a tak na Julisce hledají nového střelce. Pospěch to ovšem v úvodu ligy nebude. „Zatím nemá patřičnou kondici, může mužstvu pomoci tak na 10-15 minut. Měl měsíc volno a přišel s nadváhou, takže dohání manko," avizuje Kozel.

Dukla začíná ligu v sobotu atraktivním domácím duelem se Spartou. Kozel možná překvapí žolíkem, jehož diváci zatím moc neznají. „Z útočníků nejlépe vypadá mladý Přeučil," naznačuje kouč.

Dukla coby nováček málem dosáhla na pohárové příčky. Přes léto však ztratila oporu v každé řadě. Kromě Lietavy odešli také stoper Švejdík (vrátil se do Sparty) a záložník Hanousek (Plzeň). Posilami jsou naopak záložníci Luboš Kalouda, Tomáš Borek, španělský bek José Antonio Romera či navrátilec z plzeňského hostování Tomáš Berger.

„Zaznamenali jsme citelné ztráty, ale podařilo se nám dát tým dohromady tak, že by měl být znovu konkurenceschopný," doufá Bittengel.

Reklama