Hlavní obsah

Vrba: Polákům jsme dokázali, že i naše liga má svou kvalitu

Ligu rozehráli jeho svěřenci báječně, na evropské pohárové scéně čtvrteční výhrou v Chorzówě umocnili postupové naděje, takže trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba může být se vstupem do nové sezóny nadmíru spokojen. „Hlavně jsem rád, že jsme výhrou na hřišti Ruchu vyvedli polské fanoušky z omylu, že jejich liga je kvalitnější než naše. Dokázali jsme jim, že i ta česká má svou kvalitu,“ liboval si kouč Západočechů po dvoubrankovém vítězství v prvním duelu třetího předkola Evropské ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba může být se startem do sezóny spokojen.

Článek

Bezprostředně po zápase jste přiznal, že jste sám nečekal, že budete na hřišti tak výrazně dominovat a domácí celek tak jednoznačně přehrajete. Čím si to s odstupem času vysvětlujete?

De facto celý zápas jsme kontrolovali míč, čímž jsme hráče Ruchu uběhali, takže jim v závěru docházely síly. Nakonec se to projevilo i ve skóre... Velice dobře jsme ale zvládli celé utkání, takže naše herní převaha byla výrazná. Podstatné bylo i to, že jsme Polákům nedovolili uplatnit rychlý přechod do útoku, takže nemohli chodit do brejků.

Přitom před utkáním jste se sám netajil obavami, že narazíte na protivníka s obdobným herním stylem a že tudíž půjde o konfrontaci hodně náročnou.

Na hřišti se ale ukázalo, že jsme na tom daleko lépe než Ruch. Máme více zkušeností, což bylo rozhodující.

Rozhodující bylo ale i to, že vám dokonale vyšlo střídání. Poslal jste na hřiště mladého Štípka a ten vstřelil za pouhých sedm minut rozhodující gól...

Spíše bylo rozhodující, že byl v pravou chvíli na pravém místě. A také to, že Fillo mu naservíroval balón, který byl hodně jednoduchý. Pro Štípka šlo ovšem o hodně důležitou trefu, protože každý takovýto moment posouvá mladé hráče dál. Je to fotbalista typologicky hodně podobný Petrželovi a věřím, že mu časem vyrovná. Potřebuje nabrat zkušenosti a dál už záleží na něm.

První trefa do sítě Ruchu znamenala vysvobození ze střeleckého zmaru, druhá z kopačky Ďuriše pak znamenala téměř postupovou jistotu. Nebo snad myslíte, že by vám mohli Poláci ještě zkomplikovat cestu do play-off?

Samo sebou že Ďurišův gól byl hodně důležitý, i když nám k němu pomohlo štěstí, neboť míč proklouzl domácímu brankáři do sítě mezi nohama. Dvougólový náskok je před odvetou hodně slibný, protože Ruch by u nás musel vyhrát o tři góly, anebo zvítězit 2:0 a vyhrát penaltový rozstřel.

Takže vám bude stačit si náskok pohlídat...

Ale to v žádném případě. Na 0:0 rozhodně hrát nebudeme, vsadíme na fotbal, který vyznáváme již delší dobu. A protože i Poláci budou muset hrát útočně, bude to určitě zajímavé utkání. Škoda, že ho žádná televize nevysílá.

Zajímavý zápas vás čeká určitě i v neděli v Jihlavě. Ligový nováček překvapil výkonem i ziskem bodu na Slavii, jeho domácí premiéra bude navíc vyprodaná, protože diváci by rádi viděli, že jejich tým získá plzeňský skalp.

Jen dobře, že bude v Jihlavě plné hlediště. Vždyť fotbal se přece hraje pro diváky a já jsem rád, že po několika letech táhne Plzeň i na cizích hřištích.

Chystáte pro ligový duel nějaké korektury v sestavě, abyste klíčové hráče šetřil na odvetu s Ruchem?

Tentokrát jsou všichni v pořádku, takže ke změnám není důvod. Do sestavy se pochopitelně vrátí Bakoš, který vzhledem k trestu v Polsku hrát nemohl, jinak bych ale korektury udělal jen v přípravě zdravotních problémů.

Mimochodem - jak vypadá momentální zdravotní stav vašich marodů?

Malakjan s námi začíná zase trénovat, Zeman ovšem bude mít nohu v sádře tři čtyři týdny, Čišovského léčba trhliny ve svalu potrvá ještě o dva tři týdny déle, i když individuálně se už připravovat začal.

Reklama

Související témata: