Hlavní obsah

Jablonec porazil v severočeském derby mistrovský Liberec a vede ligu

Praha
Aktualizováno

Jablonec připravil v severočeském derby první podzimní prohru mistrovskému Liberci a minimálně do neděle se ocitl v čele ligové tabulky. Ve třech dosavadních zápasech totiž ani jednou neprohrál. O jeho výhře v sobotním duelu pod Ještědem rozhodl vlastní gól ukrajinského obránce Ljulky, který srazil do brány centr Eliáše.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

David Lafata z Jablonce (vlevo) a Jan Nezmar z Liberce

Článek

Pro Liberec, který dva předchozí ligové duely vyhrál a vstřelil v nich sedm branek, bylo derby pod Ještědem o to těžší, že do něho musel vyrukovat nejen bez dlouhodových marodů v čele se Štajnerem, ale navíc chyběli i zranění Vácha a Bosančič.

Přesto byl k vedoucímu gólu blíž, neboť už v 5. min. mohl posoudit rozhodčí Franěk zákrok Beneše na Ukrajince Morozenka jako penaltový. Píšťalka však zůstala němá. A protože v 15. min. domácí gólman Valeš zlikvidoval i nebezpečnou střelu mladého Ukrajince, mohl se  nadechnout Jablonec.

Postupně si vypracoval dvě slibné příležitosti, ale Piták střílel ve skluzu vedle a závar ve 27. min., kdy postupně pálili Zoubele, Piták a Lafata gólem rovněž neskončil. Nejlepší střelec loňského ligového ročníku Lafata se znovu dostal do vyložené příležitosti šest minut před přestávkou, šel sám na Bičíka, ale překonat ho nedokázal.

Až čtvrthodiny před koncem se domácí dočkali. Eliáš poslal do šestnáctky centrovaný míč, který se od ukrajinského obránce Ljulky odrazil za záda brankáře Bičíka. O výsledku a první podzimní prohře mistrovského Liberce bylo rozhodnuto.

Fotbalová Gambrinus liga - 3. kolo
Pátek
Dukla - Teplice 4:0
Branky: 28. Pázler, 40. Přeučil, 48. Berger, 79. Kalouda.
Slavia - Olomouc 1:1
Branky: 27. Kisel - 12. Ordoš.
Sobota
Jablonec - Liberec  1:0                  on-line
Branka: 74. Ljulka vlastní.
Neděle
17.00 Příbram - Mladá Boleslav
17.00 Slovácko - Sparta
17.00 Plzeň - Brno
17.00 Hradec Králové - Jihlava

Reklama