Hlavní obsah

Obdivuji Pirla a Lamparda, říká ukrajinský záložník Morozenko ve službách Liberce

Při absenci nemocného tahouna týmu Jiřího Štajnera, jemuž život komplikuje embolie, musí trenér libereckých fotbalistů Jaroslav Šilhavý řešit složení ofenzivních postů ve středové řadě. A tak kromě srbského technika a snajpra Miloše Bosančiče nachází uplatnění v sestavě českého mistra i ukrajinský záložník Eugen Morozenko. Teprve dvacetiletý hráč sbírá starty nejen v lize, ale i na půdě evropských pohárů. „Chtěl bych se v Liberci co nejdříve prosadit,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Do severočeského klubu jste přišel na začátku letní přípravy. Už jste si stačil roztřídit dojmy z nového působiště?

Poznal jsem, že je tady kvalitní mužstvo, velmi dobrý trenérský štáb i veškerý personál, starající se o zázemí pro fotbal. Přišel jsem z rezervy Dynama Kyjev, které mě nezařadilo do áčka pro novou sezónu. Ukrajinský manažer, jenž má kontakty na české prostředí, mi řekl, abych přijel na zkoušku do Slovanu Liberec. A asi jsem se osvědčil, když jsem dostal smlouvu.

Jak vidíte svou úlohu v mužstvu?

Jsem v Liberci nováčkem a vím, že musím jít postupnými kroky, abych se v budoucnu prosadil. Slyšel jsem, že Jirka Štajner byl na jaře obrovskou osobností, lídrem Slovanu. A pro žádného záložníka není snadné ho nějakým způsobem nahradit.

Máte fotbalové vzory?

Obdivuji dva záložníky světového formátu, jako jsou Andrea Pirlo a Frank Lampard (úsměv).

V Liberci jste si odbyl ostrý test i v rámci předkola Ligy mistrů. Jak vás mrzí vyřazení od rumunské Kluže?

V kabině panovalo zklamání. V domácí odvetě jsme dali jediný gól, což nestačilo. Soupeře podržel brankář.

V sobotu vás čeká ligový duel v Jablonci. A tohle derby bývá hodně sledované. Mezi oběma kluby jde pokaždé nejen o body, ale i velkou prestiž. Slyšel jste o tom?

Mužstvo Jablonce jsem nikdy neviděl. Ale fotbal sleduji a vím, že za něj hraje český reprezentační útočník David Lafata, který byl i na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Věřím, že si s ním naši obránci poradí.

Liberečtí nastoupí k zápasu v pozici vedoucího týmu tabulky. Cítíte se na obhajobu titulu?

Liga je pořád na začátku, vždyť se hraje teprve třetí kolo. Sezóna bude ještě dlouhá a uvidíme až na konci, jak to dopadne (úsměv).

Reklama

Související témata: