Hlavní obsah

Plzeň - Brno 2:3Šok pro favorita! Brno za dvě minuty vykradlo Plzeň

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Procházka 1 : 0
19. Pernica 1 : 1
51. Rajtoral 2 : 1
73. Mezlík 2 : 2
75. Halaška 2 : 3
Záznam online reportáže

Karel FeltSport.czPrávo

Viktoria doma poprvé v novém ligovém ročníku ztratila body. Přes obrovskou převahu a kanonáru trefovala jen bránící hráče Zbrojovky, zatímco nováček vytěžil z minima maximum a dvěma rychlými góly po změně stran šokoval favorita.

Foto: Petr Horník, Právo

Brněnský Milan Halaška překonává plzeňského brankáře Petra Bolka.

Článek

Viktoriáni zatlačili hosty k jejich šestnáctce a po dvou minutách mohli vést. Horváth posadil centr přesně na hlavu Procházky, který ale hlavičkoval zblízka jen do nohou gólmana a obrana míč odkopla do bezpečí. Gól přišel o pár minut později. Horváth zahrával trestný kop z pravé strany, Bakoš hlavičkoval u zadní tyče a Procházka donesl míč na prsou do sítě.

Na Pernicu obrana zapomněla

Brňané se snažili o ofenzivu, ale dlouho jejich útočné choutky končily na hranici šestnáctky. Až Zavadil narazil míč na pravé straně Mezlíkovi, ten měl dost času odcentrovat a nikým nekrytý Pernica zblízka hlavou vyrovnal. Vzápětí mohl otočit skóre Kolář po luxusním centru Horvátha, ale míč poslal vedle brány. Po půlhodině připravil Fillo ideální palebnou pozici Daridovi, který rovněž netrefil mezi tyče.

Plzeň pokračovala v náporu, přičemž v šestnáctce Zbrojovky bylo nejvíc rušno po centrech Horvátha. Spoluhráči je však nedokázali přetavit ve vedoucí gól. Po další rychlé akci sice Ďuriš vyskočil dostatečně vysoko, ale srazil se s Bakošem a míč z jeho hlavy prolétl vysoko nad břevnem. S dělovkou Koláře si pak poradil Doležal. Hosté bránili velmi obětavě, vrhali se do střel a domácí se tak další branky do poločasu nedočkali ani po sérii rohových kopů. Po tom posledním byla brána ze dvou metrů malá Fillovi.

O pauze zatleskala zaplněná Doosan Arena vstoje Petru Jiráčkovi, který se přijel podívat na svoje bývalé spoluhráče před pondělním srazem reprezentace. „Atmosféra je tu parádní, když jsem viděl plné tribuny, byl jsem příjemně překvapený,“ přiznal záložník Wolfsburgu s tím, že po dalším soustředění se cítí hodně unavený. Od vedení klubu pak dostal na památku svůj plzeňský dres s číslem 20.

Viktoriáni udeřili podruhé krátce po přestávce. Bakoš přistrčil patou míč Rajtoralovi, ten proletěl pokutovým územím a poslal míč přes celou bránu ke vzdálenější tyči. Také třetí gól zápasu dal obránce a přidat se mohl i Ševinský, ale po rohovém kopu hlavičkoval těsně vedle.

Dva údery nováčka

Málem platilo okřídlené nedáš dostaneš, to když se mezi plzeňské stopery protlačil Švancara, ale Bolek jeho ránu vyrazil. Plzeň se znovu usadila v blízkosti brněnské šestnáctky, ale její střelecké pokusy mířily pouze do těl bránících hráčů. Když už je Darida propálil, našel jen připraveného Doležala.

I když dál rána za ranou mlaskaly o zadky brněnských hráčů, diváci se měli na co koukat. Rajtoral si narazil míč se Štípkem, prosmýkl se do šestnáctky, ale Darida v ideální pozici jen prověřil, jestli dává Doležal pozor. A tak přišel trest. Zavadil našel kolmicí v domácí šestnáctce Švancaru, ten přistrčil Mezlíkovi, který z pěti metrů našel skulinu mezi tělem Bolka a pravou tyčí. Vzápětí prošel plzeňskou obranou Švancara a jeho zpětnou přihrávku umístil do sítě zcela volný Halaška.

Domácí znovu zmáčkli soupeře, ale nebylo jim přáno. I když se dokázali dostat do šancí, pálili i z těch nejvyloženějších mimo tyče nebo trefovali gólmana. A kdyby Husár v brejku mířil přesně, mohlo být s Viktorií ještě hůř. Závěrečný tlak přinesl obrovskou šanci Ďuriše, který ale sám tři metrypřed bránou, hlavičkoval nad břevno. Nováček tak obral favorita!

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 2:3
Branky: 9. Procházka, 51. Rajtoral - 19. Pernica, 73. Mezlík, 75. Halaška. Rozhodčí: Jílek - Pospíšil, Štěrba. ŽK: Zavadil. Diváci:10513. Poločas 1:1.
Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Ďuriš, Kolář (81. Hanousek), Fillo (77. Hora) - Bakoš (68. Štípek). Trenér: Vrba.
Brno: Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Šoljič, Lutonský (64. Buchta) - Fall (60. Halaška) - Švancara (84. Jurdík). Trenér: Čuhel.

Reklama

Související témata: