Hlavní obsah

Všechno je jinak, kapříci jsou kapři

PRAHA

Veřejnost i disciplinární komise je na hlubokém omylu, když označení kapříci v úplatkářských aférách z nejvyšší fotbalové soutěže považuje za skryté označení pro peníze určené rozhodčím a delegátům. Vyplývá to z prohlášení, která ve čtvrtek vyřkl po zasedání disciplinární komise Karol Hrádela, právní zástupce potrestaného sudího Zejdy.

Foto: koláž Sport.cz

fotbalová korupce

Článek

"V tomto případě je příliš mnoho otázek. Všechno může být jinak. Můj klient se domnívá, že neexistuje žádná kauza, stejně tak neexistují žádné úplatky," usmíval se nejprve tajemně Hrádela.

Jeho klient se z jednání omluvil. O předvolání k disciplinární komisi se dozvěděl až ve středu odpoledne. Zejda figuruje v úplatkářské aféře hned v několika kauzách. Z odposlechů vyplývá, že přijal úplatek za ovlivnění několika utkání.

Formou financí, v jednom případě i za úplatu v podobě prostitutky. "Pan Zejda se domnívá, že výklad jeho hovorů je zjednodušován," vykládal Hrádela.

"Zejda je poškozeným"

Domněnky, že by jeho klient v jednom z hotelů na Moravě prožil noc s prostitutkou označil za mylné. "Ty odposlechy skutečně nic nedokazují. Vždyť z nich není jasné, zda nejde třeba jen o náhodné setkání a následný odvoz té paní, o které se hovoří. Mně to skutečně připadá přitažené za vlasy," pokrčil rameny Hrádela.

Zejda byl k disciplinární komisi pozván jako svědek znovu na 18. listopadu. "Nebráníme se tomu," pronesl zástupce sudího, jenž se ani po včerejšku nedomnívá, že by se jeho klient provinil proti fotbalovým normám.

"V těchto kauzách je pan Zejda poškozeným," přesvědčoval Hrádela. "V den, z něhož pocházejí nahrané hovory, byl skutečně na výlovu rybníka a za nákup ryb zaplatil. Kapři jsou skutečnými kapry. Máme fotografie z výlovu."

:. ANKETA
Co si myslíte o prohlášení advokáta sudího Zejdy? Hlasujte v anketě na konci článku.

Vítkovice bez devíti bodů

Disciplinární komise ve čtvrtek dále rozhodla, že druholigový fotbalový klub FC Vítkovice přijde za účast v korupční aféře po skončení letošní sezóny o devět bodů. Obchodní ředitel klubu Radomír Hruboň byl za korupci potrestán dvouletým zákazem činnosti ve fotbale. Klub dostal i pokutu 300 000 korun, Hruboň zaplatí třetinu této sumy.

S trestem odešel také hlavní rozhodčí Jaroslav Gruber, který jeden z vítkovických zápasů ovlivnil. Stejně jako Hruboň nesmí dva roky působit ve fotbale a zaplatí pokutu 50 000 korun.

Reklama