Hlavní obsah

Plzeňský kouč Vrba si po výhře oddechl, ale teď hledá stopera na Lokeren

Plzeň

Skoro hodinu se Plzeň v ligovém duelu s Mladou Boleslaví trápila. Až přišli Pavel Horváth s Františkem Rajtoralem a rázem to v šestnáctce Středočechů hořelo. Horváth pak Štruncovy sady roztleskal, když posadil nádherný bochánek na hlavu Marka Hanouska. „S tím se opravdu nedalo dělat nic jiného, než dát gól. Navíc to byl můj první hlavou,“ liboval si střelec.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba mohl být s výsledkem spokojený.

Článek
Fotogalerie

„Skutečně jsem se chvílemi obával, aby se neopakovalo Brno. Boleslav dobře bránila, snažila se o brejky. Zápas jsme ale zvládli dobře v obranné i útočné fázi, byli jsme především disciplinovanější a máme tři body. Vítězství se ale nerodilo snadno. Zvrat přineslo až střídání Horvátha s Rajtoralem,“ přiznal plzeňský kouč.

Generálka na Lokeren

Vrba netajil že zápas a výsledek jsou cenné i z pohledu čtvrteční odvety 4. předkola Evropské ligy doma s Lokerenem. „Belgičané hrají podobným stylem, jaký tu předvedla Mladá Boleslav. Jen dopředu chodí ve více hráčích. Bude to tedy o dobývaní obrany Lokerenu a boj o střed hřiště. Generálku jsme zvládli a věřím, že nám výkon i vítězství pomohou ve čtvrtek. Uděláme všechno pro postup, chceme hrát skupinu Evropské ligy,“ zdůraznil Vrba.

Kvůli odvetě opět šetřil některé hráče. „To samé jsme udělali už v Ostravě. Když si sečtete pět pohárových zápasů, pět ligových a k tomu reprezentaci na Ukrajině, vyjde vám, že někteří hráči mají v nohách za čtyři týdny jedenáct utkání. A to je hodně. Proto jsem tentokrát šetřil Rajtorala s Horváthem. Když přišli na hřiště, naši hru oživili a Horváth založil geniální akci, po níž jsme dali důležitý první gól,“ vysvětlil Vrba. „Druhý přidal stoper Vašek Procházka. On i Ševinský dávají důležité góly, jsou naší tajnou zbraní,“ dodal.

Horváth za Hejdu? Určitě ne!

Vrba však musí řešit nepříjemný problém. František Ševinský byl v Belgii vyloučen a ve čtvrtek nebude k dispozici. Jeho místo měl zaujmout Lukáš Hejda. Jenže ten má ze sobotního tréninku výron v kotníku... „Dostal sádru na deset dní. Je to komplikace. Marian Čišovský už s námi některé fáze tréninku dělá, ale je otázkou, jestli se bude ve čtvrtek už schopen nastoupit. Zvažuji také stažení některého z krajních obránců do středu k Procházkovi,“ prozradil směr svých myšlenek Vrba.

Správně pochopil i v nadsázce míněný dotaz, jestli do stoperské dvojice nestáhne Pavla Horvátha... „Horváth a stoper? Proč ne, ale tak za deset let. Jenže to už bude někde jinde,“ pravil s nadhledem.

„Samozřejmě nevím, koho ke mně kouč dá, ale vidím to na Limberského nebo Řezníka,“ nabídl svůj tip stoper Václav Procházka.

Udělali, co mohli

Mladá Boleslav měla sice v duelu s Plzní několik momentů, kdy domácím zavařila, ale vyloženou šanci si nevytvořila žádnou. „Snažili jsme se čelit kvalitě soupeře organizovanou obranou s pokusy přejít do brejkových situací. Ty jsme ale celý zápas řešili špatně. My prostě musíme hrát s těmi hráči, které máme,“ posteskl si kouč Středočechů Miroslav Koubek, jemuž se vrátil na marodku Radek Šírl.

„Ve druhé půli Plzeň vyvinula velký tlak, přišli Horváth a Rajtoral, ještě jim vzrostla kvalita, my jsme pak jednu situaci neustáli. Druhý gól byl už jen vyústěním toho, že jsme měli hráče nahoře, včetně Johany, ve snaze s výsledkem ještě něco udělat,“ konstatoval kouč Mladé Boleslavi.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: