Hlavní obsah

Mám běhat, a tak běhám, říká jablonecký záložník Vaněk po třetině podzimu

Josef PešoutSport.czPrávo

Rok a půl čekal fotbalový záložník Ondřej Vaněk v Jablonci na výraznější šanci v sestavě severočeského celku. S příchodem podzimní sezóny se jí chopil tím správným způsobem a momentálně patří mezi stabilní členy mužstva. „Mám běhat, a tak běhám,“ glosuje Vaněk svou pozici v týmu v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký Ondřej Vaněk (vpravo) na archivním snímku při souboji se sparťanem Lubošem Huškem.

Článek

Myslíte si, že vám k posunu do základní jedenáctky pomohly odchody ofenzivních záložníků Marka Jarolíma a Jana Vošahlíka z jabloneckého kádru?

Možná, že to nějakou roli také hrálo. Ale hlavně jsem celou přípravu poctivě makal a trenér to viděl. A snad se moje výkony odrazily i do nominace k zápasům. V prvním kole jsem ještě nenastoupil, ve druhém jsem naskočil a od třetího jsem šel pokaždé na trávník od první minuty. A doufám, že v tom budu pokračovat.

Máte režisérskou úlohu ve středu hřiště?

Tak to bych neřekl. Trenér nám naordinuje přesné úkoly a snažím se je plnit. Pracuji na velkém prostoru (úsměv). Říkají o mně, že jsem mladý a mám běhat. Tak běhám (úsměv).

Jak si vážíte nedávno vstřeleného gólu do sítě Zbrojovky Brno?

Pocházím z Brna, kde jsem hrál ještě v dorostu. Na tom zápase jsem měl celou rodinu a kamarády. Některé současné brněnské hráče znám, takže se pro mě jednalo o prestižní duel. A ten gól? Bylo to fajn.

Jak hodnotíte desetibodový zisk Jablonce po třetině ligového podzimu?

Není to špatná bilance. Škoda utkání v Hradci Králové, kde jsme vedli dvoubrankovým rozdílem a skončilo to remízou. A se Spartou jsme dostali rozhodující gól v poslední minutě, bod nám utekl.

K pátečnímu zápasu do Teplic pojedete v roli favorita.

Podle postavení v tabulce ano, ale po pěti kolech nejsou mezi mužstvy velké bodové nebo herní rozdíly. Po zklamání, které nás přepadlo po Spartě, se chceme znovu dostat do pohody. K tomu ale potřebujeme vyhrávat i venku.

Kam byste to chtěli v lize dotáhnout?

Na umístění, zaručující účast v evropských pohárech. Zázemí a podmínky jsou v Jablonci stále na výborné úrovni a vedení klubu od nás očekává adekvátní výsledky.

Jak jste přijal nominaci do reprezentační „jedenadvacítky"?

Doufal jsem, že bych se do ní mohl dostat. Z Jablonce jsme v ní čtyři, což je dobré. Kromě mě ještě gólman Roman Valeš, obránce Filip Novák a záložník Honza Kopic. Jsem zvědav, kolik z nás nastoupí proti Černé Horně a pak doma v Jablonci s Walesem.

Reklama