Hlavní obsah

Plzeň dostane za reprezentanty na Euru přes 11 miliónů korun

Ženeva

Fotbalová Viktoria Plzeň dostane přes jedenáct miliónů korun za to, že její hráči reprezentovali své země na letošním mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině a v předcházející kvalifikaci. Západočeský tým je jedním z 575 celků, mezi které rozdělila Evropská fotbalová unie UEFA sumu 100 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun). Z českých klubů dostanou menší částky také Sparta, Slavia, Liberec, Jablonec a Příbram.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský František Rajtoral byl jedním z plzeňských zástupců na ME 2012.

Článek

Plzeň, jejíž hráči tvořili jádro české reprezentace, podle tabulek UEFA inkasuje 465.390 eur (asi 11,4 miliónu korun). To je více než například italský velkoklub Inter Milán (301.445 eur, asi 7,4 miliónu korun). Z dalších českých klubů nejvíce vydělal mistrovský Liberec (95.035 eur, asi 2,3 miliónu korun), následovaný Jabloncem (2,2 miliónu korun), Spartou (1,1 miliónu), Příbramí (514 tisíc) a Slavií (411 tisíc korun).

Finanční odškodnění klubů za nepřítomnost jejich hráčů během plnění reprezentačních povinností funguje na základě dohody UEFA a ECA (Evropské asociace klubů), podepsané v březnu letošního roku. Částky se liší podle účasti v kvalifikační části nebo závěrečném turnaji i podle doby, kterou strávili fotbalisté s národními týmy.

Celkem bude odměněno 575 klubů z 52 evropských asociací. Největší částku 3,1 miliónu eur (asi 76 miliónů korun) dostane německý gigant Bayern Mnichov, nejmenší obnos 3500 eur (asi 86 tisíc korun) poputuje do Barnsley z druhé anglické ligy, finského Jyväskylä a tureckého Bucasporu.

Reklama

Související témata: