Hlavní obsah

Plzeňský šéf Vrba před šlágrem: S Lavičkou se Sparta změnila

Nedopustit rok starý krach! Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba má před sobotním šlágrem fotbalové ligy se Spartou Praha jasný cíl, byť jeho tým trápí rozsáhlá marodka. Při minulém vzájemném zápase na západě Čech musel překousnout dvougólovou prohru. Od té doby se kádr Pražanů proměnil, navíc jej vede Vrbův přítel Vítězslav Lavička. „S ním se změnila atmosféra ve Spartě. Je nesmírně silný v komunikaci s hráči," připouští plzeňský trenér, že jeho tým narazí ve srovnání s minulou sezónou na odlišného protivníka.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek

Jaký význam přikládáte boji o první místo v sedmém kole soutěže?

Každé utkání se Spartou je prestižní. Stadión byl rychle vyprodaný, pro celou Plzeň jde o mimořádný duel. Nechci po sedmi kolech mluvit o titulu. Rozhodně se však utkají týmy, které ambice na první místo mají.

Je příprava na souboj se Spartou odlišná proti duelům s dalšími ligovými týmy?

Při rozboru soupeře člověk klade větší důraz na určité věci, u videa trávíme více času. Možná budeme více nacvičovat ofenzivní část a zdůrazníme hráčům postavení a výběr prostorů, který by mohl být při utkání klíčový.

Změníte s ohledem na význam zápasu záměry a strategii typické pro Plzeň v jiných zápasech?

Budeme chtít hrát fotbal, který praktikujeme už delší dobu. Podle vývoje na zápas budeme reagovat. Respektuji sílu Sparty, jejich přednosti. Budeme chtít zamezit, aby se neprosazovali jako s Jabloncem.

Ve srovnání s minulou sezónou doznala Sparta několika změn, přičemž zřejmě nejzásadnější se odehrála na postu trenéra, kde Jaroslava Hřebíka s Martinem Haškem nahradil Vítězslav Lavička. Jak tým vašeho sobotního soupeře změnil?

Víťu dobře znám. Vážím si ho jako trenéra i člověka. Jeho přístup k hráčům je možná jinačí. Předpokládáme, že atmosféra je možná odlišná. Znám ho osobně, a tak vím, že je hodně komunikativní a s hráči vychází velmi dobře. Právě v komunikaci je nesmírně silný. Hodně se svými svěřenci mluví. Vytváří více týmovou atmosféru. Herně určitě navázal na to, co chtěla Sparta budovat už před rokem. Mají mladé a perspektivní hráče, Víťa nepochybně drží nastolenou cestu.

Pražané hodně spoléhají na hru útočníka Kweukeho, jenž dosud vstřelil tři branky a v každém duelu připravuje střelecké pozice pro spoluhráče. Dokážete jej při současné formě eliminovat?

Svěřence na jeho přednosti upozorním, ale rozhodně jej nebudeme bránit osobně. Jde o hráče, který se pohybuje spíše ve středu hřiště. Stopeři si ho musí přebírat, ale jde o věci, které mají zažité. Tudíž je třeba jim spíše vše připomenout.

Minulý rok však právě Kweuke vzájemný duel v Plzni dvěma góly rozhodnul.

Protože tehdy naše sebevědomí bylo možná moc velké. Moji hráči budou letos určitě pokornější. Respekt i pokora jsou při zápase nesmírně důležité. Absence těchto atributů se vám vymstí. Sami jsme se o tom několikrát přesvědčili. Nesmíte podcenit sebemenší detail. Sparta umí zápasy rozhodovat v závěru, v úplně posledních minutách. To je věc, na níž si musíme dát pozor. Je třeba udržet koncentraci.

Reklama

Související témata: