Hlavní obsah

Nechci před disciplinárku, vyhnul se Vaclík hodnocení sudího a litoval první prohry pod Lavičkou

Plzeň
Aktualizováno

Nabádal, aby penaltový okamžik ze šlágru ligového víkendu v Plzni nezatemnil myšlení fotbalistů Sparty s výhledem do dalších dnů. I brankářem Pražanů Tomášem Vaclíkem cloumala zloba po těsné prohře na západě Čech. Blýskl se dvěma skvostnými zákroky, byly však k ničemu. Jeho spoluhráči gól nevstřelili. A tak Sparta poprvé pod novým trenérem Lavičkou prohrála. „Mrzuté. Zvláště, když nás už ve čtvrtek čeká Evropská liga. Ale musíme se poučit," nabádal Vaclík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský brankář Tomáš Vaclík diriguje obranu.

Článek

Sparta v Plzni poprvé v domácí nejvyšší soutěži prohrála. Jak moc je nezdar nepříjemný s ohledem na čtvrteční vstup do Evropské ligy, v níž nastoupíte v Lyonu?

Samozřejmě jde o nepříjemnou ztrátu. Musíme se otřepat a podat ve čtvrtek co nejlepší výkon. V předkolech jsme neprohráli, tak budeme chtít bilanci udržet alespoň na mezinárodní scéně, když jsme poprvé padli v lize. I přestože je jasné, že zápas v Plzni si zasloužil jiné rozuzlení. Rozhodla penalta, která nebyla.

Panovala v kabině velká frustrace z prohry, nebo převažovala zlost z pokutového kopu, po němž padl jediný gól?

Všichni jsme věřili, že můžeme v Plzni vyhrát. Musíme se zamyslet, proč se nám zápas nepovedl ideálně. Všechno si rozebereme a poučíme se. Musíme se otřepat a ve čtvrtek v Lyonu podat co nejlepší výkon.

Poznamenal verdikt sudího, po němž šla Plzeň krátce před přestávkou do vedení, výkony Sparty v druhém poločase?

V šatně panovalo pochopitelně naštvání, ale tak jsme věřili, že můžeme utkání otočit. A s tím jsme na hřiště šli. Věřili jsme, že jeden gól určitě dáme. Ale dopředu jsme toho moc nepředvedli. Byli jsme nevýrazní, Plzeň nám moc útočných výpadů nedovolila.

Byl souboj vašeho spoluhráče Hušbauera s plzeňským obráncem Limberským z vašeho pohledu penaltový?

Nebudu situaci hodnotit, protože bych jen dostal pokutu. Nechci být tahaný po zasedáních disciplinární komise kvůli vyjádřením k výkonu rozhodčího, byť názor mám zcela jasný. Ale zápas, jakým byl náš souboj s Plzní, si zasloužil jiné rozuzlení. Podle mého Limberský padal třicet nebo čtyřicet centimetrů před Hušbauerem. Vlastně k souboji ani nedošlo. I proto je prohra trpká. My si výkon sudího můžeme hodnotit leda v kabině. A jinak nezbývá než věřit, že svoji práci dělal ve vší počestnosti.

Dal se míč při penaltě Pavla Horvátha chytit? Nebo byl jeho pokus dokonalý?

Já si na pokutový kop věřil. Věděl jsem, že většinou Pavel kope míč nahoru. Rozehrál ji však výborně a nedal mi žádnou šanci.

Mrzí vás prohra více než jindy i kvůli skvělým zákrokům při tutovce Rajtorala a přímém kopu Horvátha, které nakonec byly k ničemu?

Vůbec bych svoje zákroky nepřeceňoval, byť při standardce v druhém poločase jsem míč přes zeď neviděl, a tak bylo těžké střelu vytlačit na roh. Ale s tím se přece počítá, že něco v důležitém zápase chytím a klukům pomůžu.

Reklama

Související témata: