Hlavní obsah

Csaplár: Neměl jsem ultimátum, byl jsem v klidu

ČESKÉ BUDĚJOVICE

První podzimní vítězství na trávníku soupeře vybojovali o víkendu fotbalisté Slavie. Vítězství 2:1 na půdě Budějovic bylo hlavně důležité pro trenéra Josefa Csaplára, podle nějž ale slávisté nehráli přímo o jeho budoucnost na lavičce. "Byl bych opravdu překvapený, kdybych byl odvolán," říká kouč Slavie v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Nový trenér Slavie Josef Csaplár po podpisu smlouvy

Článek

Pane Csapláre, byl jste před utkáním v Českých Budějovicích nervóznější než jindy? V případě porážky jste měl být odvolán. Slavii se vůbec nedaří.

Ne! Já si nepřipouštím vaše články. Naopak, byl jsem ještě klidnější...

Opravdu? Vaši fotbalisté říkali, že hráli i za vás. Třeba autor vítězné branky Piták.

Ale mně nikdo ultimátum, že tady musím vyhrát, nedával! Ani pan Leška, ani pan Jinoch. Byl bych opravdu překvapený, kdybych byl v nestandardních podmínkách, které ve Slavii panují, odvolán. Nedávno za námi přijel i majitel z Anglie, děkoval nám, jak to za dané finanční situace zvládáme, a řekl termíny, kdy má být vše vyřešené. Takže by se dalo vše do kupy a pak mi řekli: my tě vyhazujeme? Možná jsem naivní, ale jak jsem řekl, byl bych překvapený.

Slavia poprvé v sezóně vyhrála venku. Překvapil jste ale defenzívním složením bez jediného klasického útočníka. Proč?

V předchozích zápasech jsme hráli otevřeně, líbivě. Zajímavá byla utkání ve Zlíně, na Spartě nebo naposledy v Teplicích. Jenže když nemáte výsledky, jste za hlupáky. Nechtěli jsme riskovat, tak jsem měnil taktiku.

Utkání i proto ale rozhodně pěkné nebylo. Vy si myslíte, že bylo ,koukatelné'?

Byl to průměrný ligový výkon. Z pohledu fanouška méně atraktivní, ale my jsme byli pod tlakem.

Tak přece připouštíte, že jste hrál o angažmá?

Byli jsme pod tlakem, protože jsme sem přijeli a měli jen 15 bodů, nevyhráli venku a proto, že chceme být v pohárech. Ten cíl se nemění. Tlak na nás bude už pořád. Ale stejně je to nic ve srovnání s ostatními kluby. Víte, jaká tíha leží na Fergusonovi v Manchesteru United nebo trenérech Barcelony, Realu?

Jak bude dále hrát Slavia? Ne tolik líbivě, ale spíše účelně?

To je filozofický pohled. Vzpomeňte na Řeky na mistrovství Evropy. Vyhráli, ovšem nikomu se jejich hra nelíbila. Já jsem vždycky chtěl předvádět pěkný fotbal nahoru dolů. Ale když nemáte výsledky, tak si potom akorát přečtete, že jste pitomci... V Budějovicích mě k defenzívní taktice dohnaly rovněž okolnosti: Kuku zlobí třísla a Adauto si v týdnu vykloubil rameno. Riskoval jsem, když jsem ho poslal ve druhé půli hrát.

Proč byl na soupisce Kuka, když se nakonec ani nepřevlékl?

Šel zkusit, jestli to nepůjde. S takovými věcmi se čeká do poslední chvíle.

Nelze se ubránit dojmu, že když jste trénoval v Liberci, měl tamní tým lepší projev než Slavia...

Jde o typy fotbalistů. Každý fotbal nějak hraje: takový Langer, ten vám zápas po tom zadku odjezdí. Ale ve Slavii je mužstvo složené jinak. Nemáme třeba klasického obránce. V Liberci byli: Johana, Lukáš, Pilný, to vše mění způsob hry. Nemám klukům v tomto směru co vytknout.

Reklama

Související témata: