Hlavní obsah

VIDEO: Schyluje se k dalšímu korupčnímu skandálu? Šéf Sparty Křetínský informacemi šokoval Peltu

Pavel DosadilSport.cz
Aktualizováno

Sobotní porážka v Plzni prý byla poslední kapkou. Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský si na úterní dopoledne vyžádal audienci u šéfa FAČR. Ve strahovském sídle Miroslavu Peltovi sdělil, že situace v profesionálních soutěžích českého fotbalu je podle letenského klubu velmi vážná. „Jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Jsou to bohužel věrohodné informace,“ reagoval Pelta.

Rozhovor s Danielem KřetínskýmVideo: Sport.cz

 
Článek

Rozhovor s Miroslavem Peltou

Plzeň kontra Sparta. To je nejen vrchol domácí ligy na hřišti, ale také bitva o moc nad českým fotbalem. A po sobotním utkání otevřená válka.

„Přijel jsem informovat pana Peltu o mimořádných obavách z posledního vývoje v českém fotbalovém prostředí, především v profesionálních soutěžích. Máme velmi znepokojující a konkrétní informace, které se týkají oblasti řízení zápasů," oznámil Daniel Křetínský, když strahovské sídlo asociace opouštěl.

„Věřím, že je předseda schopen učinit konkrétní kroky. Pokud ne, budeme nuceni zvolit jiný postup," varoval Křetínský.

Zdá se však, že jeho stížnost padla na úrodnou půdu. „Musím říct, že jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Smutné na tom je, že si myslím, že ty informace jsou věrohodné. Musím si to nechat projít hlavou," reagoval Pelta.

Připustil, že pokud by se informace, jež mu Křetínský předložil, potvrdily, šlo by o nejzávažnější situaci Peltova panování. Nevyloučil tedy, že svolá mimořádný výkonný výbor.

Berbra a Damkové se prý informace netýkají

Ve vzduchu je samozřejmě podezření z korupce, a tak první muž českého fotbalu nevylučuje možnost, že by se obrátil na orgány činné v trestním řízení. „Pokud by se část předložených informací potvrdila, i to je možné," potvrdil Pelta.

Jména konkrétních osob ani jedna ze stran nesdělila. „Jsou to však osoby pohybující se v českém fotbale, takže je to otázka pro mě a výkonný výbor," kabonil se předseda.

Každého napadne, že Spartě jde především o šéfku rozhodčích Dagmar Damkovou a jejího životního partnera Romana Berbra, který řídí plzeňský krajský svaz a je považován za šedou eminenci českého fotbalu.

„Ne, ani o jednoho z nich nejde," prohlásil Pelta.

„Jen kvůli jednomu zápasu bych k předsedovi nechodil. Jde o dlouhotrvající stav, který se neustále zhoršuje," apeluje Křetínský.

Rýsuje se tedy aféra srovnatelná s posledním velkým korupčním skandálem v roce 2004...?

„Nechci nic srovnávat. Ale doufám, že to snad probůh ne. Předložené informace však každopádně musíme prověřit," ujistil Pelta.

Reklama

Související témata: