Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalu hrozí další „ivánkovský“ skandál. Jde o rozhodčí, sázky, či tajné prémie?

Praha

Zelený byl až běda. Na to, že Miroslav Pelta už zažil ve fotbale snad všechno, co zažít mohl, vypadal opravdu dost zaraženě. Kancelář prvního muže českého fotbalu právě opustil Daniel Křetínský s tvrzením, že jeho Sparta má konkrétní informace o tom, v jak vážném stavu český fotbal je. „Informace bohužel vypadají věrohodně. Jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo,“ hlesl Pelta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta obdržel informace, které ho znepokojily...

Článek

Rozhovor s Danielem Křetínským

Rozhovor s Miroslavem Peltou

Nejprve Křetínský mluvil o důkazech, později se opravil, že předložil závažné konkrétní informace. Jde o nahrávky, dokumenty, fotografie...? Ani majitel Sparty, ani šéf Fotbalové asociace ČR nechtěli být v tomto bodu konkrétní.

Křetínský připustil, že poslední kapkou, která ho donutila k cestě na Strahov, byl sobotní duel v Plzni. Sparta po něm podala stížnost na výkon rozhodčího Matějka. Na druhou stranu Křetínský tvrdí, že jen kvůli jednomu zápasu by z mediálního stínu, v němž se poslední dobou důsledně drží, za Peltou nevystoupil.

„Jde především o profesionální soutěže. Máme velmi znepokojující a konkrétní informace, které se týkají oblasti řízení zápasů," řekl Křetínský.

Centrem fotbalové moci je Plzeň

Vzhledem k tomu, že Pelta nevyloučil předání případu orgánům činným v trestním řízení, se zdá, jako by opravdu dostal tikající bombu popisující špínu v českém fotbale.

Jenže o co jde? Ví se jen tolik, že Pelta měl od Křetínského dostat několikastránkový fascikl. „Věřím, že je předseda schopen zareagovat konkrétními kroky. Pokud ne, budeme nuceni zvolit jiný postup," dodal šéf Sparty varovně.

Letenští ztratili svůj letitý vliv na rozhodčí. Plzeňský šéf Tomáš Paclík před rokem inicioval odstřelení komise sudích v čele s Luďkem Macelou. Jeho nástupkyní se stala Dagmar Damková, družka Romana Berbra, který řídí plzeňský krajský svaz a je považován za šedou eminenci českého fotbalu.

Centrem moci na domácí scéně je zkrátka Plzeň, což Sparta nemůže skousnout. Proto se spekuluje, že Křetínského dokument by se mohl týkat „cinklých" zápasů či dokonce toho, že sami rozhodčí na zmanipulované zápasy sázejí.

Drsný závěr minulé sezóny

Podle informací Sport.cz je však ve hře také závěr minulé sezóny, v níž o titul znovu hrály Sparta i Plzeň, ale nakonec jim ho vyfoukl Liberec. Pro soupeře tohoto tria prý létaly vzduchem miliónové motivační prémie od konkurentů usilujících o celkové prvenství.

Asi nejhlasitěji se o tom mluvilo po duelu Liberce se Slováckem, v němž mimořádně bojující hosté uhráli na Slovanu senzační remízu 0:0.

„Beru to jako nařčení, které jste všichni slyšeli. Říkáte, že jsme měli motivaci od někoho jiného? Že k nám do kabiny přišla Sparta nebo Plzeň a položily nám tam peníze?" rozpálil se tehdy do běla Miroslav Soukup, kouč Slovácka.

Nabízí se pochopitelně protiargument, že tím by Sparta také mohla ukazovat sama na sebe. Jenže i poslední velká „ivánkovská" korupční aféra z roku 2004 smetla díky odposlechům jen některé kluby, zatímco jiné podivuhodně obešla. A Letenští konec konců znovu tahali v poslední bitvě o titul za kratší konec.

„Nechci nic srovnávat. Ale doufám, že nám aféra typu roku 2004 snad probůh nehrozí. Předložené informace však každopádně musíme prověřit," konstatoval viditelně znepokojený Pelta.

Reklama

Související témata: