Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalový skandál se nejspíš týká úplatků, Pelta předal dokumenty protikorupční policii

Karel Felt, ocSport.czPrávo
Aktualizováno

Nově vznikající tuzemská fotbalová aféra se s největší pravděpodobností znovu týká korupce. Nasvědčuje tomu fakt, že předseda FAČR Miroslav Pelta předal závažné informace o řízení profesionálního fotbalu do rukou protikorupční policie. Tiskový mluvčí protikorupčního policejního útvaru Jaroslav Ibehej následně potvrdil, že se policie bude podnětem zabývat.

Pelta předal dokumenty protikorupční policiiVideo: Sport.cz

 
Článek

„Podezření, která obsahují informace, jež mi předal pan Křetínský, jsou natolik závažná, že jsem se hned rozhodl předat je orgánům činným v trestním řízení. Fotbal sám je vyřešit nemůže, protože na to nemá prostředky. Ve středu jsem se sešel přímo s nejvyšším představitelem útvaru protikorupční policie plukovníkem Tomášem Martincem, jemuž jsem podklady předal. Od chvíle, kdy jsem je sám dostal, uběhlo jen šestadvacet hodin. Snažil jsem se jednat rychle, aby nedošlo k průtahům a nebyl jsem podezříván, že zametám kauzu pod koberec." řekl ve středu v podvečer Miroslav Pelta.

Odmítl však specifikovat, co kromě čtyřicetistránkového písemného materiálu velká černá taška obsahovala. Zda v ní byla nějaká DVD, audia, fotografie nebo jiné podklady. „Byl jsem požádán, abych neposkytoval žádné podrobnější informace a nedošlo tak k maření vyšetřování. Pan Martinec mi slíbil, že se protikorupční policie bude případem neprodleně zabývat," vysvětlil Pelta, proč neřekl k obsahu Křetínského informací nic bližšího, ale zdůraznil, že je považuje za velmi vážné. „Pan Křetínský by nepřinesl něco, co by nemohl doložit," dodal.

Ani výkonný výbor FAČR informace nezná

Pelta také hovořil s některými členy vedení FAČR. „Některým členům výkonného výboru jsem sdělil, že ani oni nedostanou žádné informace a v této kauze budu za asociaci vystupovat pouze já nebo člověk mnou pověřený. Obsah informací tak znají tři osoby - pánové Křetínský, Martinec a já," dodal. Mezi oslovenými členy výkonného výboru nebyli plzeňský boss Tomáš Paclík ani západočeský šéf Roman Berbr. Pelta však odmítl, že by to bylo z důvodu, že se jich případ týká.

Časový horizont, kdy policie případ vyšetří, nedokáže odhadnout. „Rozhodně to ale nenaruší probíhající soutěže, ty poběží dál. Nebudeme ani ve fotbale dělat nějaká opatření nebo omezení funkcí. Podezření je jedna věc a prokázání druhá. Na rozdíl od úplatkářských kauz z roku 2004 budeme po fotbalové linii případ řešit až podle závěrů orgánů činných v trestním řízení," uvedl Pelta s tím, že první informace pro veřejnost by se mohly objevit v řádu dnů.

Pelta se bránil otázkám, aby prozradil něco k obsahu informací, které předal. Nechtěl jmenovat žádné osoby, ani to, jestli se jedná o rozhodčí. Naznačil však, že by snad nemělo jít o sázkařské mafie.

Reklama