Hlavní obsah

Brno - Jihlava 5:1Jihlava poprvé v lize prohrála. V Brně dokonce utrpěla debakl

Brno

Fotbalisté Vysočiny Jihlava utrpěli v osmém kole první letošní ligovou porážku. V duelu dvou nováčků soutěže prohráli v Brně se Zbrojovkou 1:5. Brňanům vyšel dokonale nástup, po třinácti minutách vedli 2:0 po gólech Švancary a novice Škody. Nejlepší ligový střelec Tecl sice svým sedmým gólem korigoval po změně stran výsledek. Hned vzápětí ale dali opět Švancara se Škodou a definitivní pečeť vítězství Brna dal tři minuty před koncem Pernica.

Článek

Jihlava vsadila v úvodních minutách na ofenzivní taktiku, ale jedinou vážnější šanci měl Koloušek, jehož střelecký pokus zablokoval obránce Pernica. Zbrojovka nespoléhala pouze na bránění, snažila se eliminovat útočnou snahu soupeře rychlými protiútoky a také agresivním napadáním protivníka hned po ztrátě míče.

Už v 8. minutě poslal středopolař Zavadil chytrou kolmou přihrávkou za obránce do brejku Švancaru. Brankář Blažek proti němu vyběhl ve snaze zmenšit střelecký úhel, jenže Švancara přesným lobem poslal míč do sítě.

Po inkasované brance Jihlava ztratila herní jistotu. Kombinační souhra vázla a iniciativu přebírali rychlejší a důraznější domácí fotbalisté. Ve 14. minutě si na levé straně Lutonský narazil míč se Švancarou, unikl obránci Karlíkovi a z jeho přesného centru vstřelil hlavou ve své ligové premiéře novic Škoda druhou branku. Trenér Komňacký se pokusil vyburcovat své svěřence tím, že okamžitě poslal k rozcvičení náhradníky. Ke střídání však nesáhl.

Výkon Jihlavy se do přestávky příliš nezvedl. Brněnský brankář Petr musel vážněji zasahovat v prvním poločase pouze jednou, když ve 20. minutě stačil nebezpečný centr Karlíka vyboxovat před sebe.

Dalšími dvěma šancemi naopak zahrozili Brňané. Švancara stačil v tísni zakončit jen slabší střelou, kterou brankář Blažek s námahou vyrazil. Těsně před poločasem ještě mohl podruhé skórovat Škoda, který ale z úhlu trefil boční síť.

Po změně stran Jihlava ve snaze o zvrat otevřela více hru. Po Kolouškově centru z levé strany nechali domácí zadáci více prostoru kanonýru Teclovi, kterou hlavou překonal brankáře Petra.

Kontaktní gól Vysočinu povzbudil k větší aktivitě. Ovšem v obraně měli hosté okénka. Zavadilovu dělovku z trestného kopu v 56. minutě brankář Blažek jen vyrazil před sebe a pohotový Švancara vrátil míč do sítě. O tři minuty později si na Zavadilův roh naskočil Škoda a hlavou poslal míč do protipohybu brankáře Blažka do sítě.

Od té doby se utkání spíše dohrávalo, Zbrojovka soustředila hlavně na bránění, přesto přidala ještě pátý zásah, o který se po rohovém kopu postaral Pernica.

Brno - Jihlava 5:1
Branky: 8. a 56. Švancara, 14. a 59. Škoda, 87. Pernica - 53. Tecl. Rozhodčí: Franěk - J. Paták, Kříž. ŽK: Husár, Král - Jungr, Josl, Kučera. Diváci: 5502. Poločas 2:0.
Brno: Petr - Král, Brabec, Pernica, Husár - P. Mezlík (89. Sus), Zavadil, Šoljič, Lutonský - Škoda (78. Glaser), Švancara (85. Halaška). Trenér: Čuhel.
Jihlava: Blažek - Karlík, Tlustý, Šourek, Josl (83. Gavrič) - Masopust (59. Mešanovič), Koloušek, Rada (46. Kučera), Jungr, Vaculík - Tecl. Trenér: Komňacký.

Reklama