Hlavní obsah

Rozhodnu se před zápasem, tají Matějovský, zda nastoupí v derby

Praha

Problémy s kotníkem pokazily Marku Matějovskému už část podzimu. Při tom pro Spartu je klíčovým hráčem, který umí dát geniální přihrávku. Jestli ale povede mužstvo z Letné v Edenu jako kapitán, nebo naskočí v průběhu hry, to zatím není jisté.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán Marek Matějovský před utkáním s Feyenoordem.

Článek

Jak jste na tom pár desítek hodin před derby. Nastoupíte od začátku?

Je pravda, že kotník je den ode dne lepší, ale stoprocentní to ještě není. Už trénuju bez úlev. Nechci ale spekulovat, jestli nastoupím od začátku, nebo v průběhu zápasu.

Vy sám byste si troufl na celý zápas?

To bych zase spekuloval. S trenérem jsme se o tom ještě nebavili, domluvíme se až před zápasem podle toho, jak se budu cítit. Po utkání s Olomoucí jsem kotník cítil, ale nebylo to nic vážného. Nechci na druhou stranu zbytečně riskovat, jako v utkání s Hradcem, kdy jsem si zranil kotník podruhé... I když v tom utkání to byla taková páka na kotník, že by to asi nevydržel, ani kdyby byl zdravý.

Co všechno pro uzdravení kotníku děláte?

Denně ho posiluju, aby byl stabilnější. Lékaři i maséři na něm také pracují. Musím ho ale zatejpovat, aby vydržel.

Po třech porážkách v řadě může být derby dobrou příležitostí je odčinit. Jeho vítězi se odpouští...

I tak se to dá vzít, ty porážky nás mrzí, ale my chceme derby vyhrát vždycky, jako každý zápas. My ale ani po těch třech porážkách nejsme v žádné kritické situaci. Ani v domácí soutěži, ani v Evropské lize jsme nijak výrazně neztratili. Po prohře s Olomoucí jsme si všechno vyříkali. Zvedneme se a napravíme to. Pořád je čas. Je pravda, že vítězství by nám mohlo hodně pomoct.

Na jaře vám dal gól Martin Latka. Budete se na něj připravovat speciálně?

Je to jejich klíčový hráč, společně s Karolem Kiselem mají na hru Slavie velký vliv. Jsme poučení z jarního derby. Zápas odmakal a ještě nám vstřelil gól. Ale nechystáme se jen na něj nijak speciálně. Připravujeme se na Slavii, abychom nedostali lacinou branku, což se nám stalo v posledních zápasech, sami nějakou dali a vyhráli.

Slavia nedostala 432 minut gól. Spartě se tolik střelecky nedaří. Vnímáte ten rozdíl?

Beru Slavii jako velkého rivala, poslední výsledky jí určitě pomohly, povedlo se jim zkonsolidovat sestavu. To ale nemění nic na tom, že chceme utkání vyhrát. Derby nikdy nemá vyloženého favorita. Rozdíl v tabulce v tomhle utkání není podstatný.

Oba týmy hodně omladily. Pro koho to bude výhoda?

Trenér Slavie Petr Rada tvrdí, že oni mají mladší mužstvo. Jestli je to výhoda, nebo nevýhoda, to nevím. To se teprve ukáže. Kluci ve Spartě, i přes nízký věk dokazují, že na to mají. Občas by měli zachovat trošku chladnou hlavu a víc klidu, ale to přijde s dalšími zápasy. Podle mne věk v derby není úplně nejpodstatnější věc.

Myslíte, že hráči, kteří v klubu vyrostli od žáčků, derby prožívají víc než ti, kteří přišli odjinud?

Tihle kluci pochopitelně derby prožívají hodně intenzivně. Když ale jednou okusíte atmosféru tohoto zápasu, úplně vás pohltí. Těšíte se na něj, strašně moc ho chce vyhrát. Co se kolem derby děje, není každý týden. Pro mne osobně má utkání svůj zvláštní náboj, a přestože se za něj získají také „jen“ tři body, je velmi důležité. Úspěch v něm k pohodě týmu pomůže víc, než výhra v jiném utkání. Je to abnormálně vyhecované utkání s výbornou kulisou. Přeji si, aby to bylo s vítězným koncem pro Spartu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články