Hlavní obsah

Slavia - Sparta 1:0Mizérie Sparty pokračuje. Po trefě Latky padla i v derby a prohrála třetí zápas po sobě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
73. Latka 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Sparťanská mizérie nemá konce... Letenští padli i v sobotním derby v Edenu a prohráli už třetí ligový zápas v řadě. Zato ve slávistickém táboře propukla po výhře v nejsledovanějším utkání kola a nejslavnějším derby ligy euforie. Radův tým totiž neprohrál už pátý zápas po sobě, navíc 522 minut nedostal gól a po rozpačitém úvodu podzimu stoupá tabulkou vzhůru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vlevo slávista Martin Latka, který gólem rozhodl o výsledku derby, a sparťan Jiří Jarošík.

Článek

Čtvrthodiny se sparťanští fanoušci krotili, neboť Lavičkův tým začal v Edenu aktivněji a  patnáct minut měl opticky více ze hry. A nic na tom neměnilo, že dirigent Matějovský nakonec zůstal na lavičce mezi náhradníky. Nekrytý Švejdík se dokonce dostal i k nebezpečné hlavičce, ale ani z pěti metrů Čontofalského bránu netrefil, čímž jakoby dopředu naznačil střeleckou i herní bídu, která celé derby zahalí.

Přitom jeho rámec byl tentokrát hodně slavnostní, neboť nad stadiónem explodoval ohňostroj a na trávníku se dokonce zpívala i hymna.

Varování od sudího největším vzrušením

Po čtvrthodině se domácí dostali k rohovému kopu přímo pod kotlem letenských fans a sudí se postaral o první a vlastně jediné vzrušení úvodního poločasu. Na trávník totiž létaly nejen kelímky a lahve, ale i světlice, jejichž terčem se stal slávistický kapitán a exekutor rohu Kisel, takže rozhodčí pohrozil, že derby klidně ukončí.

Pár minut se nehrálo, ale i chvilková pauza Slavii stačila, aby počáteční opatrnost a vyčkávání alespoň zčásti odložila a partii vyrovnala. Ovšem jen uprostřed hřiště, protože ani ona nebyla nebezpečná a k ohrožení Vaclíkovy brány se vůbec nedostala.

Až zmařené šance daly derby náboj

Ani po přestávce se obraz servírovaného fotbalu dlouho neměnil. Po hodině hry sice mohl Hušbauer scénář derby změnit, ale při Krejčího centru si počínal tak nešikovně, že na malém vápně míč vůbec netrefil.

Slávisté na tom  byli ovšem podobně, protože po hrubce Pamiče hledal Mičola Škodu nabíhajícího před prázdnou bránu, jenže Hušbauer se stačil vrátit a domácí o největší šanci utkání připravit.

Rozhodnutí z Latkovy hlavy

Dvě velké šance sice góly nepřinesly, ale daly derby konečně patřičný vzruch a náboj. A ten jen umocnila branka Latky, který si naběhl na Hubáčkův přímý kop a hlavou překonal špatně vybíhajícího Vaclíka.

Pro Spartu rána, na kterou se pokusila odpovědět střídáním, snahou po ofenzívě a alespoň vyrovnání.

Když se však díky výbornému zákroku Čontofalského neujala tvrdá rána Balaje, těsně kolem tyče prosvištěl trestný kop Grajciara a pár závarů v šestnáctce domácí také přestáli, rozplynulo se letenské snažení do vytracena. Lavičkův tým padl i v derby a prohrál tak třetí ligový zápas v řadě.

Slavia - Sparta 1:0 (0:0)
Branky: 73. Latka. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Mencl. ŽK: Kisel, Nitrianský, Latka, Čontofalský - Hušbauer, Holek. Diváci: 15 654. Poločas 0:0.
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák - Mičola, Zmrhal (90. L. Jarolím), Kisel (90. Vlček), Tusjak - Škoda (82. Cicman). Trenér: Rada.
Sparta: Vaclík - Zápotočný (83. Grajciar), Jarošík, Švejdík, Pamič - Přikryl (71. Kadeřábek), Holek (79. Balaj), Hušbauer, Krejčí - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: