Hlavní obsah

Lavička nesl prohru v derby těžce, přesto se brání mluvit o sparťanské krizi

Praha

Třetí ligová prohra v řadě. A samozřejmě čtvrtá po sobě, pokud se do momentální letenské bilance počítá i porážka na scéně Evropské ligy ve francouzském Lyonu. Přesto i po derby odmítal kouč Vítězslav Lavička, že by se snad jeho Sparta zmítala v krizi. „Cítíme velké zklamání, protože na Slavii jsme přijeli vyhrát, ale o krizi bych nemluvil. Nikoli snad proto, že nerad volím silná slova, ale proto, že naše výsledky a fotbalové účinkování hodnotím v kontextu právě s Evropskou ligou. A v ní se nemáme za co stydět,“ hledal po prohraném derby alespoň nějakou útěchu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slávista Martin Latka hned navlékl tričko "Derby je naše"...

Článek
Fotogalerie

Rozčarování a smutek ale Lavička nijak nezastíral. Jeho svěřenci byli ostatně také zklamáni na nejvyšší mez. V derby propadli výsledkově i herně, a ke všemu je ještě popravil Martin Latka, na něhož se obzvlášť připravovali.

Bylo to o štěstí, tvrdil Latka

„Chystáme se na něj i na standardní situace Slavie, protože víme, že je má dobře nacvičené a že je v nich silná, a pak přesto z jedné z nich dostaneme gól," kroutil nevěřícně hlavou Václav Kadlec. „A opakovaně, protože po standardkách jsme inkasovali i v předchozích zápasech. Asi by bylo lepší se jim v tréninku vůbec nevěnovat."

Jenže Sparta se jim podle trenérova tvrzení věnovala hodně usilovně, ale Latkovi ve skórování přesto nezabránila. Stal se opakovaně jejím katem, neboť vstřelil gól v předchozím derby, stejně jako tentokrát. Samozřejmě hlavou, jak jinak!

„Bylo to o štěstí, protože gólové šance jsem měl i v předchozích zápasech s Duklou či Libercem, ale branku jsem nedal. Až teď v derby. Lepšího soupeře bych si snad ani nemohl vybrat," trochu svou vítěznou trefu zlehčoval samotný Martin Latka.

„Celý zápas na mě při standardkách dohlížel Jirka Jarošík, v inkriminované chvíli ale zřejmě nepředpokládal, že zkusím vystřelit na bránu. Hubáček mně ale naservíroval fantastický balón," chválil exekutora trestného kopu.

Vaclíkova chyba, pravil na rovinu Rada

I slávistický trenér Petr Rada Latkův gól trochu zlehčoval, i když byl samozřejmě šťastný, že vzestup a úspěšná série jeho týmu pokračuje i po derby.

„Latka si gól zasloužil. Má na branky instinkt, ví, kdy a kam se postavit, projevuje se na něm, že začínal jako útočník. Tentokrát šlo ale spíše o zaváhání sparťanského brankáře, který pozdě vyběhl," hodnotil naprosto věcně a realisticky moment, který o osudu derby rozhodl.

O dalším vzestupu jeho Slavie samozřejmě také. „Naše vítězství se nerodilo ani trochu lehce, ale zase nám vyšlo to, na co v posledních zápasech sázíme.  Znovu jsme udrželi nulu a Spartu až na hlavičku Švejdíka do žádné vážnější šance nepustili," liboval si po derby, které Slavia vyhrála po dlouhých čtyřech letech.

Ani závěrečným nápor, kdy Sparta poslala na hřiště ofenzivně laděné náhradníky a snažila se alespoň o vyrovnání, Radu z rovnováhy nevyvedl. „I když jsme se na můj vkus až moc stahovali a dostávali se pod tlak. Až na střelu Balaje, kdy náš podržel Čontofalský, však hosté šanci neměli."

Sparta sílu i charakter má, věří kouč

„To je problém, který nás v posledních zápasech vytrvale provází. Schází nám kvalitnější a efektivnější ofenzíva, přitom se dopouštíme laciných chyb, po nichž inkasujeme. Derby toho bylo zase dokladem," připomínal letenský kouč Vítězslav Lavička poslední zápasy svého týmu a zároveň doznával, že jeho tým platí daň i za nevyrovnanost výkonů mladíků Přikryla, Pavelky a spol. „Jejich forma je rozkolísaná, což se do naší hry i výsledků pochopitelně promítá."

Přesto je sparťanský trenér přesvědčen, že jeho tým je schopen se zvednout a zvládnout situaci, kterou se on sám brání označovat za krizi.

„Věřím, že se oklepeme a dokážeme, že navzdory mladému kádru má Sparta sílu i vnitřní charakter. Budeme bojovat dál," narážel i na zápas s Bilbaem, který jeho tým už ve čtvrtek na scéně Evropské ligy čeká.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama