Hlavní obsah

Laciné chyby v obraně, sterilita v útoku, taková je současná Sparta. Lavička přesto věří, že se zvedne

Derby rozhodl faktor X. Anebo spíše dva faktory X, které ve svých řadách Slavia měla. I tak hodnotil sparťanský trenér Vítězslav Lavička utkání, v němž jeho tým prohrál počtvrté během necelých čtrnácti dnů. V lize s Plzní, Olomoucí a teď i Slavií, v pohárové Evropě s francouzským Lyonem. „Pro Slavii mluvily dva faktory - Latka, který derby rozhodl, a Kisel, jenž měl podíl na kvalitě její hry. To je nás problém, my přes veškerou snahu podobné faktory ve svém středu nemáme,“ pravil Lavička, evidentně zaskočený mizérií, kterou při návratu na Letnou zažívá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér fotbalové Sparty Vítězslav Lavička

Článek
Fotogalerie

Vypadáte hodně zkroušeně a zdecimovaně. Obáváte se, že by vám čtvrtá prohra po sobě mohla přivodit na Letné nepříjemnosti?

Osobní pocity dávám stranou, nepříjemnost je to hlavně pro Spartu.

Jen nepříjemnost? Vždyť Sparta není ochotná prohry přijímat. Navíc tak pravidelně, jako se to děje v posledních dvou týdnech!

Věděli jsme, jaký program nás čeká. Chtěli jsme se dostat do základní skupiny Evropské ligy, což se nám podařilo, ale do pohárových duelů přišly zápasy v naší lize. Tím ovšem nechci omlouvat naše výpadky v Plzni, s Olomoucí a teď se Slavií.

Devět bodů ztracených během tří ligových kol, to svědčí o krizi, v níž se váš tým momentálně zmítá. Anebo snad situaci nepovažujete za až tak alarmující?

Nerad používám silná slova, takže o krizi bych nemluvil. Pokud bych měl hodnotit jen výsledky v ligové soutěži, naše situace by se krizi blížila. Ale pokud si na ni divám v kontextu s Evropskou ligou, nemáme se za co stydět.

Jenže už ve čtvrtek vás čeká v Evropské lize španělské Bilbao a i zmiňovaný kontext může dostat jiné kontury. Nebo snad věříte, že váš tým je schopen stupňující se tlak ustát a z panující mizérie se dostat?

Pochopitelně že cítíme narůstající tlak fanoušků, vedení i médií, to prostě ke Spartě patří. Věřím ale, že navzdory mladému kádru, který máme, se oklepeme a dokážeme, že mužstvo má charakter i vnitřní sílu.

Ale právě zmiňovaný mladý kádr a nevyrovnanost ve výkonech vašich mladíků Pavelky, Přikryla a spol. Spartu v rozletu nebo alespoň vzestupu sráží a vyvolává otazníky, zda je ho schopna...

To je do jisté míry pravda. Mladí hráči v sobě mají potenciál, takže v některých pasážích se prezentují velmi dobrými výkony. Ostatně, start do sezóny jim vyšel, teď se ale zadrhli a chybí jim stabilnější výkonnost. Ta je v posledních týdnech rozkolísaná, což se projevuje na našich výsledcích. Ale nebudeme je proto odsuzovat a házet přes palubu.

Mladí hráči by po svém boku potřebovali dirigenta a vůdce, který by je usměrňoval a v důležitých chvílích pomoh. Zmiňovaný faktor X, jímž je třeba pro Slavii Kisel. Proč jste nakonec neposlal do derby se Slavií Matějovského, jenž by podobným typem mohl být?

Chtěl moc hrát, ale po zranění není ještě ve stoprocentním zdravotním stavu. Zvažovali jsme, že bychom ho poslali na hřiště v průběhu derby, jenže pak jsme inkasovali a raději posílili ofenzivu o útočně laděné hráče.

Derby nakonec rozhodl gól ze standardní situace, na které jste se celý týden chystali. Přesto jste inkasovali. A dokonce už ve třetím zápase...

Dopouštíme se laciných chyb. A opakovaně, což svědčí o nedůslednosti hráčů, kteří mají bránění za úkol. Přitom jsme věděli, že Slavia je v zahrávání standardních situacích silná, neboť má v mužstvu hráče, kteří je dovedou kopnout a Latku, jenž se dovede ve vzduchu prosadit.

Opakované chyby v defenzivě, naprostá sterilita v útoku, takový je obraz současné Sparty. Je z této situace vůbec cesta ven?

V útočné fázi nám schází kvalita a efektivita, což ovšem není jen o hrotových hráčích Kweukem a Kadlecovi, ale i všech ostatních. O větší kreativitě ve středové řadě, kde mladíci teprve sbírají zkušenosti, o větší podpoře útočníků. V derby jsme třeba chtěli, aby je daleko víc podporovali hráči na kraji zálohy i obrany a posílali jim do šestnáctky kvalitní finální přihrávky i centrované míče. Jenže zůstávalo jen u lehkých obloučků, které brankář Čontofalský lehce a snadno sbíral.

Nastoupený kurs se sázkou na mladé hráče Sparta ani přes porážky a momentální situaci zavánějící krizí zřejmě měnit nebude, ovšem nějaká reakce na současné nezdary přijít musí...

Ale ona přichází přece průběžně. Pokud někdo zahraje pod svůj standard, dostávají příležitost hráči čekající na svou šanci. Snažíme se pracovat se všemi fotbalisty, které v kádru máme a nikoho nezatracovat a neodstřihovat po utkání, jež mu nevyjde. Jde prostě o proces učení a důvěry v mladé hráče. A já přes momentální nezdary věřím, že se znovu nastartujeme a zvedneme hlavu.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama