Hlavní obsah

Musíme brát i bod, uznal jablonecký stoper Novák po souboji s Duklou

Josef PešoutSport.czPrávo

Na podzim nechyběl v jablonecké sestavě ani minutu defenzivní univerzál Filip Novák. Dobře zvládal svou roli na levém okraji obrany, ale v poslední době nastupuje i na klíčovém postu stopera. Také jeho zásluhou jsou Jablonečtí momentálně na špici tabulky, byť tým v pondělí jen remizoval s pražskou Duklou 2:2. „Ale musíme brát i bod,“ řekl fotbalista, který se radoval ze svojí premiérové ligové branky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Borek (vlevo) z Dukly Praha nedokázal zabránit Filipu Novákovi z Jablonce při gólové hlavičce.

Článek

Jak hodnotíte souboj s pražským soupeřem v devátém kole první ligy?

Dostali jsme dva laciné góly. Ke konci se soupeř zatáhl a snažili jsme se o tlak, abychom vylepšili nepříznivý stav 1:2, což jsme díky Davidu Lafatovi dokázali až v nastaveném čase. Buďme ale nakonec rádi i za bod.

V zápase jste dosáhl prvního ligového gólu. Jaké bylo čekání na něj?

Ligu hraji teprve druhou sezónu, když nepočítám pár minut za Zlín před třemi lety. Jablonecký asistent trenéra Michal Šmarda mi pořád připomínal, že mám ve statistikách branek nulu. Před každým zápasem mě nabádal, abych se konečně trefil. Vyšlo mi to při třicátém prvoligovém startu v kariéře. Jiní obránci to třeba stihli mnohem dříve, ale nejsem důrazným střelcem ani hlavičkářem. Věřím, že ten gól mi zvedne sebevědomí a snad brzy přidám další (úsměv).

Svazovala vás vidina toho, že v případě vítězství můžete odskočit v čele tabulky na rozdíl dvou bodů před Plzní?

Ani ne. Přece jen se hrálo teprve deváté kolo a nechtěli jsme si připouštět nějakou mimořádnou důležitost jednoho zápasu. I když jsme samozřejmě prahli po tom, abychom napravili předešlé domácí ztráty. Takhle jsme se Západočechy bodově nastejno.

Je v silách Jablonce přezimovat na pozicích do třetího místa?

Věříme tomu, že bychom mohli něco podobného dokázat. Snad na to máme sílu hráčského kádru. I ostatní soupeři, co jsou nahoře, docela ztrácejí body, a situace je hodně vyrovnaná. Nyní se musíme soustředit na nedělní domácí zápas s Českými Budějovicemi. Chtěl bych v něm uspět i proto, abychom s dalšími jabloneckými kluky z reprezentační „jedenadvacítky" Valešem, Kopicem a Vaňkem nabrali jistotu před baráží o postup na evropský šampionát. S Ruskem budeme hrát právě doma v Jablonci.

Reklama

Související témata: