Hlavní obsah

Nepřišel jsem do Teplic, aby mě hráči milovali, nechal se slyšet nový kouč Ščasný

Myslel na cizinu, což nijak nezastírá. Zahraniční angažmá bylo pro pětapadesátiletého zkušeného trenéra Zdeňka Ščasného prioritou. A k tomu ještě pár českých klubů, na které myslel také. „Ale jen potají,“ jak sám rychle přidává. Teplice mezi ně patřily, takže když ho po další ligové prohře a pádu ke dnu tabulky šéf z fotbalových Stínadel František Hrdlička oslovil, Zdeněk Ščasný se nerozpakoval a dvouleté angažmá podepsal

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér Zdeněk Ščasný se upsal Teplicím a vrací se na ligovou scénu.

Článek

Svého času jste se přece nechal slyšet, že v české lize už trénovat nemíníte. Proč jste se nakonec upsal Teplicím, které se ocitly v kritické situaci?

Omyl a trochu špatná interpretace mých slov. Nepočítal jsem s tím, že bych mohl trénovat některý z klubů, na něž jsem tajně myslel, a proto jsem mluvil o tom, že v Čechách už působit nechci.

Čímž naznačujete, že Teplice patřily mezi kluby, s nimiž jste v myšlenkách koketoval?

Už jednou v minulosti jsme o mém teplickém angažmá jednali, ale tehdy jsem dal přednost řeckému Panathinaikosu. Teď jsem na Teplice pochopitelně myslel zase, takže když mě v neděli večer šéf klubu František Hrdlička poprvé oslovil, nebylo nad čím uvažovat.

Už v neděli večer? Den poté, co Teplice padly v dalším ligovém zápase na jihu Čech?

Jen sondoval, zda jsem volný a zda bych měl zájem. A já ho měl, protože jsem sice jednal s několika zahraničními kluby, ale ze všech angažmá sešlo. V pondělí jsme se sešli, na všem se korektně dohodli a smlouvu na dva roky podepsali.

Takže s vidinou zahraničního angažmá jste se rozloučil?

S Omonií Nikosia už jsme byli de facto domluveni, jenže pak se klub dostal do finančních problémů a dal přednost jinému trenérovi, námluvy se Slaskem Wroclav dopadly podobně, neboť tam nastoupil Standa Levý, kyperský Paphos jsem zase odmítl já. Byl jsem tudíž volný...

...a po trénování hladový, neboť od loňského dubna, kdy jste skončil v maďarském Debrecínu, jste nikde nepůsobil.

Zato jsem si užil nádherné doby, kdy jsem si dokonale odpočinul. Výborná nabídka ji ukončila. Teplice jsou pro mě ideální, doufám, že já budu stejně ideální volbou pro Teplice. Mám velikou chuť to dokázat.

Už v úterý jste vedl první trénink teplického mužstva. Jaké pocity z něho máte?

Na první pocity nikdy a nikde moc nedávám. V Teplicích je kvalitní mužstvo s dobrými hráči, ale na hodnocení si nechám čas a prostor až po výsledcích, jichž dosáhneme.

To jste řekl i svým novým svěřencům při nástupní audienci?

Řekl jsem ji toho víc.

Třeba?

Třeba že to byli oni, kdo odvolal trenéra, protože dosahovali výsledků, jakých dosahovali. Ale také jsem přidal, že mužstvo, které skončilo loni pod trenérem Radou páté, nemohlo fotbal zapomenout. Že budu vyžadovat profesionální přístup, což u nich považuji za automatické, stejně jako vzájemný respekt a disciplínu, v níž byl podle mých informací zakopaný pes.

Takže ze všeho nejdřív budete rovnat hráče do latě...

Ve fotbale je to stejné jako ve škole. Učitel ve třídě buď autoritu má, nebo nemá, u trenéra je to stejné. Já do Teplic nepřišel, aby mě hráči milovali, ale abych z nich dostal maximum a udělal vše, abych mužstvo pozvedl.

Bavili už jste se s klubovým vedením o představách a cílech, které před vás staví?

Teď nemělo smysl bavit se o tom, co chceme a kam chceme. V první řadě se musíme vyhrabat ze situace, v níž jsme, takže se musíme soustředit na nedělní zápas s Jihlavou.

Vedení přivedlo v posledních dnech a týdnech na Stínadla Marka Jarolíma či třeba Keriče, vy budete mít určitě také své představy a požadavky.

Uvidím, až mužstvo poznám a důkladně se s hráči seznámím. Něco jiného je sledovat je v televizi a něco jiného poznávat jejich bezprostřední jednání a reakce v přípravě, v zápasech, v momentech, kdy se nedaří. Však jsem i hráčům řekl, že jen na nich záleží, zda v Teplicích zůstanou, či nikoli.

Váš předchůdce na trenérské lavičce Lukáš Přerost, který po prohře v Českých Budějovicích rezignoval, však u mužstva zůstává jako váš asistent.

Sám jsem si to přál. Dlouho jsem působil v cizině, v Čechách žádný svůj realizační tým nemám, takže jsem chtěl, aby se Lukáš stal mým asistentem. Mužstvo zná, navíc s ním podle mých informací pracoval dobře.

Teď tedy potáhnete společně Teplice za záchranou...

Nejdřív ho musíme dotáhnout k výhře nad Jihlavou, pak se s ním dostat tam, kde by mělo vzhledem ke kvalitě hráčského kádru i zázemí, které je v Teplicích pro fotbal vytvořeno, figurovat.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice