Hlavní obsah

VIDEO: Pelta promluvil o korupční aféře: Stín nad ligou už nikdo nesmaže

Dodnes nikdo pořádně neví, o co jde, přesto už se mluví o další aféře v českém fotbale. Aby ne, když Miroslav Pelta, šéf FAČR, předal protikorupční policii tajemné materiály, jež mu poskytl šéf Sparty Daniel Křetínský. „Podle mě jsem zvolil nejčistší postup. Vím, jak se mám chovat, když se děje něco vážného,“ ujišťuje Pelta navzdory tomu, že již dva týdny kolují fotbalovým prostředím nejrůznější spekulace a fámy.

Miroslav PeltaVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Je v případě podezření z korupční aféry něco nového?

Stav je stejný. Případ je v rukou Policie ČR, ta na něm pracuje. Já ji neřídím, takže čekám, jaké budou výsledky jejich práce.

Nevyžádala si od vás policie nějaké doplňující informace?

Ne, zatím ne. Byl jsem také chvíli v zahraničí.

Řada lidí vám vyčítá postup, který jste zvolil. Připustil jste, že hrozí aféra, přitom jste o ní nic konkrétního neřekl.

Byl jsem přesvědčený, že mohu za všechny účastníky profesionálních soutěží dát ruku do ohně. Po těchto informacích jsem opatrný. Chci, aby za mého působení nebyly žádné skandály. Když tedy přijdou informace od člověka, jakým je doktor Křetínský, tak to beru vážně. Z toho jsem byl rozčarovaný, proto i má první reakce byla emotivní. Byl jsem nešťastný, že mě něco takového potkalo.

Však bylo vidět, jak se vás to dotklo...

Říkal jsem si, že nemůže být nic horšího než případ Bohemek. Nedělá mi radost, když teď panuje nedůvěra nebo podezření ohledně Gambrinus ligy. Ať to dopadne, jak chce, vrhá to na soutěž stín, který nikdo nesmaže. Liga jde přitom sportovně nahoru.

Za svým postupem si tedy stojíte?

Postavil jsem se k tomu čelem. Pokud to vzešlo od člověka, který je nejen majitelem Sparty, ale má obecně postavení i v byznysu, tak jsem chtěl, aby to nezapadlo. A nikdo jiný než policie nemůže jeho informace buď potvrdit, nebo vyvrátit.

Předseda disciplinárky Golda vám vyčítá, že jste měl informace buď zveřejnit, nebo je předat v tichosti, aby mohla policie v klidu konat...

Byl jsem v situaci, že o postupu rozhodl pan Křetínský. On to takhle zvolil. A já mu nechci říkat, jak měl postupovat. V prostředí fotbalu se prostě necítil komfortně a spouštěcím mechanismem byl i neuspokojivý výkon rozhodčího v utkání v Plzni.

Všichni chtějí znát obsah dokumentů, jež vám Křetínský předal. Jste pod velkým tlakem?

Vím, co si můžu dovolit. A také vím, jak se mám chovat, když se děje něco vážného.

Jak se k případu staví vaši partneři?

Náš generální sponzor Gambrinus porozuměl krokům, jež jsem podnikl.

Reklama