Hlavní obsah

Brabec nevyslyšel výzvu k rezignaci

Místopředseda ČMFS Milan Brabec nereagoval na výzvu šéfa svazu Jana Obsta a dalších funkcionářů, aby se vzdal svého postu kvůli důvodnému podezření z účasti v probíhajícím korupčním skandálu. To, že se Brabec přímo angažoval na ovlivňování zápasů první ligy, naznačují v úterý zveřejněné přepisy policejních odposlechů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý šéf komise rozhodčích Milan Brabec (vlevo) s místopředsedou výkonného výboru svazu Jaroslavem Vackem.

Článek

O Brabcově rozhodnutí setrvat na svém postu informoval po skončení úterního zasedání výkonného výboru svazu předseda Jan Obst. Rokování začalo řešením Brabcova případu. "Já jsem pana Brabce vyzval k odstoupení, po mně se k tomu individuálně přidali další čtyři členové výboru. Do skončení dnešní schůze však odchod z funkce neohlásil a zůstává místopředsedou," prohlásil Obst na úvod tiskové konference.

A Brabec jeho slova vzápětí potvrdil. "Nemám důvod odstoupit na základě tak neprůkazného materiálu, v jaké podobě byl předložen. Budu se rozhodovat na základě dalších podkladů, které se mně dostanou do ruky věrohodným způsobem," prohlásil Brabec, který si prý nepamatuje, co tehdy Horníkovi v hovoru řekl.

"Má činnost obsahovala mnoho telefonických rozhovorů, jejich podrobný obsah si nemůžu pamatovat," tvrdil svazový místopředseda.

Brabcova případná rezignace byla zásadním bodem programu, přestože jeho plán byl původně zcela jiný. Obst svého kolegu vyzval k odstoupení již v poledne a na jednání svá slova zopakoval.

Přidali se Vacek, Košťál, Leška a Hadraba

Jak kdo hlasoval, sice nikdo nechtěl prozradit, ale podle informací z fotbalového zákulisí Obsta podpořili v jeho názoru další místopředseda Jaroslav Vacek, sparťanský prezident Vlastimil Košťál, jeho slávistický kolega Vladimír Leška i příbramský funkcionář Josef Hadraba.

Jenže se svou výzvou neuspěli, Brabec policejních odposlechy v podobě novinových článků za důvod své rezignace odmítl uznat. A tradičně ho v tom podpořila sedmička jeho věrných druhů: od bývalého kolegy v komisi rozhodčích Pavla Mokrého přes olomouckého ředitele Jiřího Kubíčka až po zástupce za výkonnostní fotbal na Moravě i v Čechách (Severýn, Ševčík, Gajdušek, Chvála a Fryčák).

S průběhem jednání v první části ostře nesouhlasili Vacek s Košťálem, kteří na protest opustili jednací síň a další části výboru se už nezúčastnili.

Sám Obst odstoupit z předsednického postu nehodlá. "Nevím, jak bych tím fotbalu pomohl. Funkce se nedá předávat jako housky v krámě. Nebudu s tím ani spojovat svoji případnou kandidaturu na další funkční období jako předsedy. Své rozhodnutí oznámím tři týdny před valnou hromadou," řekl Obst už odpoledne.

Reklama