Hlavní obsah

Tajemná Křetínského kabela zůstává tabu i pro strahovskou generalitu, tvrdí fotbalový šéf Pelta

Zdeněk PavlisSport.cz

Poprvé od chvíle, kdy v polovině září dorazil na Strahov majitel Sparty Daniel Křetínský s tajemnou černou kabelou, měl první muž českého fotbalu Miroslav Pelta pohromadě svou dvanáctičlennou generalitu. Dosud pochopitelně neinformovanou, co údajně tolik závažné a výbuchem hrozící materiály donesené z Letné obsahují a tudíž lačnou objasnění, které jim Pelta na zasedání výkonného výboru podá. „Nedočkali se. Řekl jsem jim totéž, co novinářům onoho 18. září. Zmiňované materiály od doktora Křetínského jsem předal policii a ani členové výkonného výboru se tudíž nedočkali a nedočkají žádných bližších informací,“ tvrdí první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že všechny informace jsou dál tabu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ani karel Poborský zasedající ve výkonném výboru se od šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty (vpravo) nedozvěděl, co Křetínského materiály obsahují.

Článek

To opravdu nebyl žádný z dvanácti mužů strahovského vedení zvědav, co Křetínského kabela obsahovala? Nikdo z nich na vás nenaléhal, abyste nebyl tak tajemný a alespoň naznačil, čeho se výbušné materiály z Letné týkají?

Nikdo nenaléhal, podobné dotazy skutečně nikdo neměl.

Chcete tím říci, že je ožehavá kauza zase až tolik nezajímá? Anebo tak bezvýhradně respektují vaše přání?

Dotazy padaly a zájem členové výkonného výboru projevovali hned v prvních dnech, kdy Křetínský s informacemi přišel. Dotazovali se, zda jde o sázky, chtěli se v záležitosti orientovat a pochopitelně vědět víc. Ale protože na základě závažnosti materiálů, jež jsem od majitele Sparty obdržel, jsem se rozhodl předat je policii, souhlasili s tím, že ani je nebudu informovat o tom, co Křetínského podklady obsahují.

Trochu překvapilo, že jste obešel i disciplinární komisi a ani její členy do kauzy nezasvětil.

Postup, který jsem zvolil, považuji dál za správný. Vyhodnocování informací, jež jsem obdržel od doktora Křetínského, by totiž nebylo pro disciplinární komisi jednoduché. Proto jsem se obrátil na policii.

V předchozích korupčních kauzách si ale Kárloyiho disciplinární komise s informacemi věděla rady, vyhodnotila je, jednala a trestala.

To byla ale úplně jiná situace. Tehdy se vycházelo z dlouhodobého sledování policie, tentokrát jako podklad slouží vlastní indicie jednoho z majitelů profesionálních klubů. A podotýkám, že majitele váženého nejen ve fotbalových kruzích.

Mimochodem - sešel jste se od onoho 18. září ještě někdy s majitelem Sparty Danielem Křetínským?

Viděl jsem se s ním, nešlo však o schůzku na téma kauzy.

To vás ani nezajímalo, proč s tajemnou kabelou dorazil na Strahov až poté, co Sparta prohrála v Plzni a cítila se ukřivděná verdikty sudích? Proč nejednal a neinformoval vás dřív, když důkazní materiály shromažďoval delší dobu?

Nepitval jsem a nepitvám jeho důvody. Seznámil jsem se se zjištěními a indiciemi, jež nashromáždil, a musím opakovat, že pro mě, jako šéfa produktu zvaného fotbal, to byla velmi špatná zpráva.

Jenže od 18. září už uběhlo hodně času a fotbal dál žije v nejistotě, jaké informace a hlavně na koho je doktor Křetínský shromáždil. Existuje vůbec časový horizont, kdy materiály z jeho kabely přestanou být přísně tajné?

To není v mé kompetenci, případem se teď zabývá policie.

Ale sám přece musíte uznat, že pro přetíženou a velkými kauzami zavalenou policii ale nepředstavuje v této době fotbalový skandál žádnou významnou prioritu. Nebo snad máte jiné informace? Spolupracuje s vámi na případu pracovně nazývaném Křetínského černá kabela?

Chce na mě další doplňující informace.

Nemáte obavy, že by se kauza mohla otočit proti vám a ublížit vám? Vždyť volební valná hromada se koná už za necelých osm měsíců!

Proč? Já přece žádnou kauzu nezpůsobil, ani jsem se na ní nijak nepodílel. Samo sebou je nepříjemné, že se odehrává v době mého předsednictví, ale já jednal promptně a zvolil postup, za nímž si stojím.

Reklama

Související témata: