Hlavní obsah

Brabcova arogance nezná mezí

Karel FeltPrávo

Místopředseda ČMFS Milan Brabec ztratil jakoukoliv soudnost a jeho slova o tom, jak chce pomoci fotbalu, jsou jen mlácením prázdné slámy. Policejní odposlechy jasně dokazují, že organizoval pro bývalého manažera Horníka rozhodčí na zápasy Viktorie Žižkov, což označil za 'konzultace zdravé pro fotbal'.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Renomé českého fotbalovu je v souvisloti s korupčními skandály na bodu mrazu. (ilustrační foto)

Článek

Vyšetřován není proto, že se nikde neobjevilo jeho jméno v souvislosti s nějakými Horníkovými 'třicetníky, kilogramy hrušek či jablek nebo litry nafty", jak se snažil zamaskovat protřelý manažer nabízené částky v korunách.

Amler přiletí v osm

Kromě toho, že s Horníkem "konzultoval" rozhodčí, které mu pošle na utkání a vybíral "nejlepší sestavy," dokázal zorganizovat i složitější záležitosti, jako byl přesun asistenta Evžena Amlera ze zahraniční akce na zápas Synotu se Žižkovem.

Brabec podle dobře informovaného zdroje z okruhu orgánů činných v trestním řízení telefonoval na začátku listopadu Horníkovi a sdělil mu mimo jiné, že...

"Jinak teď dělám akci, já nechci, aby to někde vylezlo s tím Evženem, zatím o tom nikde, my ho tam dáme. Přebukoval letenku do Vídně, přijede v sobotu po osmé hodině do Vídně a já bych udělal to prostě Řehoř netuší, já jsem se domluvil s Evženem, že bych tam dal jako čtverku Řehoře, který by jel spodem a on to má 146 km, jak jsem koukal na mapu. A oni jsou s Evženem celkem propojení. Ten by ho vyzvednul ve Vídni."

Amler později Horníkovi telefonicky potvrdil, že skutečně přiletí do Vídně, Řehoř ho vyzvedne, takže bude v utkání s 1. FC Synot na čáře. Tak se i stalo. Pravda, akce nepřinesla kýžený úspěch, ač za něj měl Amler údajně slíbeno 2000 eur za tři body a polovinu za jeden a další asistent Lukes 'čtyřicetník' za výhru a polovic za remízu. Synot vyhrál 4:0.

Měli by odstoupit i další

Podobných "konzultací"provedl  a nejlepších "sestav" dal Brabec dohromady pro Horníka údajně asi pět... To samo o sobě podle fotbalových norem stačí k tomu, aby dostal maximální trest od disciplinární komise, jako dostal Horník - dva roky zákazu výkonu všech funkcí v rámci ČMFS a sto tisíc korun pokuty.

Co však už "hlava nebere," jak říká jiný fotbalový funkcionář: proč se Brabec nezvedl v úterý na výkonném výboru jako chlap a neřekl, že nebude dál škodit fotbalu, protože mu chce pomáhat, jak stále tvrdí, a neodstoupil. Stejně zarážející je, že ho podpořili členové výkonného výboru Mokrý, Kubíček, Fryčák, Severýn, Chvála, Ševčík a Gajdůšek.

Navíc posledně jmenovaná pětice nemá nic společného s profesionálním fotbalem a zdravý rozum říká, že by o jeho záležitostech neměla rozhodovat. Bohužel se tak neděje. Tímto postojem se však tito členové vrcholného orgánu sami zdiskreditovali a měli by odstoupit.

Disciplinárka by měla začít jednat

O dobrém jménu českého fotbalu už snad ani nelze mluvit. Je nabíledni, že jediným možným krokem pro jeho záchranu je mimořádná valná hromada v nejbližších týdnech, nejpozději na začátku příštího roku.

V souvislosti s Brabcem zbývá ještě jedna možnost. Disciplinární komise ČMFS by jej měla pozvat na některé ze svých nejbližších zasedání a zvážit jeho vinu či nevinu. Podíl na ovlivňování zápasů či pokusech o jejich ovlivnění je jasný. Pak by mohl dostat trest zákazu vykonávání jakýchkoliv funkcí v rámci ČMFS až na dva roky a k tomu i pokutu až sto tisíc korun.

Pak by nemohl funkci vykonávat a alespoň pod ochranou svojí funkce dál škodit. Disciplinárka jako jediný orgán skutečně bojuje za očištění fotbalu a nebojí se ani "velkých ryb." Věřme, že jí to vydrží i v případě místopředsedy svazu.

Reklama